News

Planta care bagă în spital zeci de mii de români. Există un singur tratament pentru această alergie

O plantă care crește în zona țării noastre bagă, anual, zeci de mii de români în spital. Pentru această alergie severă provocată există un singur tratament.
05.07.2022 | 12:25
Planta care baga in spital zeci de mii de romani Exista un singur tratament pentru aceasta alergie
Ambrozia, planta care bagă în spital zeci de mii de români. Sursa foto: doc.ro
ADVERTISEMENT

Din iulie până în septembrie, zeci de mii de români iau cu asalt spitalele din cauza ambroziei.

Ambrozia, planta care bagă în spital zeci de mii de români

În total, conform statisticilor oficiale, circa jumătate de milion de români suferă în această perioadă din cauza alergiei la ambrozie.

Primele simptome ale alergiei sunt aparent ușoare: strănut, mâncărime la nas, nas înfundat, ochi care lăcrimează.

ADVERTISEMENT

Medicii avertizează că 80% din cei alergici vor dezvolta în timp și simptome de astm, ce înseamnă sufocare, respirație grea, crize severe care pot necesita prezentarea la Camera de Gardă.

Alte simptome ale alergiei la ambrozie pot fi: disconfort în gât, presiune la nivelul sinusurilor (care poate cauza durere facială), pielea de sub ochi este umflată și are o nuanță albăstruie, simțul olfactiv scade, la fel și simțul gustului se reduce, calitatea somnului este redusă.

ADVERTISEMENT

Există un singur tratament pentru această alergie

Vizita la medic este recomandată ferm indiferent de severitatea alergiei la ambrozie. Doar un medic specialist poate să determine tratamentul adecvat, în funcție și de alte boli cronice, de vârstă sau sexul pacientului.

Cel mai indicat tratament pentru această alergie este o imunoterapie, un fel de vaccinuri care se fac de mai multe ori. După acest tratament, pacientul devine mai tolerant, adică nu mai are simptome.

ADVERTISEMENT

Aceste picături, pastile şi injecţii se fac o dată pe lună, timp de trei ani. O altă variantă, pastile care se pun sub limba, se dau 6 luni pe an, minim 3 ani.

În urma tratamentului, simptomele sunt controlate din primul an. În alte state există vaccin pentru ambrozie, România, deocamdată, nu are.

ADVERTISEMENT

Conform Antena 3, aceste tratamente se găsesc greu, iar firma producătoare trebuie să ceara mai multe aprobări. În plus, medicamentele sunt foarte scumpe și nu sunt decontate.

Ce este ambrozia și unde crește

Ambrozia este o plantă sălbatică care crește în zona de câmpie, la marginea orașelor, zonele neamenajate din vecinătatea terenurilor virane, grădini și parcuri neîngrijite.

În România, aceasta este răspândită aproape în toate regiunile, mai putin în zona dealurilor înalte și a zonei montane. Polenizarea maximă are loc in lunile august și toamna, până târziu, înainte ca vremea să devină foarte răcoroasă.

De obicei, polenul este răspândit de vânt și este atât de fin, încât nu îl putem observa cu ochiul liber, cum se întâmplă în cazul altor factori alergeni, cum ar fi puful plopilor, primăvara.

ADVERTISEMENT