Life

Planta care îți protejează inima și scade nivelul de zahăr din sânge. Multe persoane o folosesc în mâncare

Planta care îți protejează inima și îți poate scădea nivelul de zahăr din sânge. Puțini știu de beneficiile ei, deși se folosește în multe mâncăruri.
07.12.2024 | 18:04
Planta care iti protejeaza inima si scade nivelul de zahar din sange Multe persoane o folosesc in mancare
Planta care e folosită în multe mâncăruri și te poate proteja de diverse boli. Sursa foto: Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Planta pe care să o consumi pentru a-ți proteja inima. Scade nivelul de zahăr din sânge și mulți nu știu despre beneficiile ei, deși e folosită în multe mâncăruri.

Planta care îți poate proteja inima și scade nivelul de zahăr din sânge. Este folosită în multe feluri de mâncare

O plantă aromatică, utilizată foarte des în bucătărie, dar și în scopuri medicinale, are mai multe beneficii pentru sănătate. Aroma sa intensă este apreciată de multe persoane, motiv pentru care se folosește în diverse preparate.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre mărar, originar din țările mediteraneene, dar și din sud-estul Europe. Acum este cultivat pe scară largă atât în Europa, cât și în India sau America de Nord.

Poate fi utilizat în salate, la murături, în diverse tipuri de mâncăruri gătite, dar și pentru ceaiuri. Gustul de mărar este unul inconfundabil, cald și puțin ascuțit, asemănător cu cel ce chimen.

ADVERTISEMENT

Frunzele, tulpinile și umbrelele florale imature sunt utilizate proaspete sau uscate pentru a le oferi felurilor de mâncare savoare. Mărarul este popular mai ales în bucătăria din Europa de Est, dar și în cea din Scandinavia.

Semințele întregi, dar și uleiul din semințe au proprietăți carminative, care calmează durerile abdominale și contribuie la evacuarea gazelor intestinale. Din acest motiv, s-au folosit pentru tratamentul colicilor, arată Britannica.

ADVERTISEMENT

Deși este folosit, de cele mai multe ori, pentru a le da preparatelor un gust intens, puțini știu că mărarul are multe beneficii pentru sănătate. Este bogat în mai mulți nutrienți și a fost folosit pentru a trata mai multe probleme digestive.

Este o plantă bogată în antioxidanți, care ajută la protejarea celulelor de pericolele cauzate de radicalii liberi. Consumul de alimente bogate în antioxidanți poate contribui la reducerea inflamației cronice și poate să prevină unele afecțiuni, printre care și cele de inimă, dar și Alzheimer, unele tipuri de cancer și artrita reumatoidă.

ADVERTISEMENT

Semințele, dar și frunzele plantei de mărar sunt bogate în mai mulți compuși vegetali cu proprietăți antioxidante. Este vorba despre flavonoide, terpenoide și tanine. În același timp, mărarul este bogat în vitamina C, care are proprietăți antioxidante puternice.

Ce afecțiuni poate preveni consumul de mărar

Bolile de inimă reprezintă una dintre principalele cauze de deces în lume. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 75% dintre ele pot să fie prevenite prin reducerea factorilor de risc, și anume fumatul, dieta nesănătoasă sau lipsa exercițiilor fizice.

Tensiunea arterială crescută, nivelurile ridicate de trigliceride și colesterol LDL (colesterolul “rău”), dar și inflamația cronică pot provoca boli de inimă. Flavonoidele din mărar pot proteja sănătatea inimii datorită faptului că au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

Au fost efectuate studii pe animale, care sugerează că extractul de mărar poate să aibă efecte de reducere a colesterolului și trigliceridelor. Mai este, însă, nevoie de cercetări. În cazul unor studii, nivelurile de colesterol și trigliceride au scăzut, dar nu s-a întâmplat așa în toate cazurile.

Mărarul poate fi util și la scăderea nivelurilor de zahăr din sânge. Acestea pot crește riscul unor afecțiuni, cum ar fi rezistența la insulină, sindromul metabolic, precum și diabet de tip 2.

În același timp, mărarul are și proprietăți antibacteriene, mai ales uleiurile esențiale, care pot combate bacteriile potențial dăunătoare, precum Klebsiella pneumoniae și Staphylococcus aureus.

Un alt beneficiu al mărarului este faptul că poate ameliora durerile cauzate de crampele menstruale. Cercetările sunt, însă, limitate și mixte din acest punct de vedere.

Alte beneficii ale mărarului

Această plantă aromatică are un conținut de calciu, magneziu și fosfor. Acestea contribuie la menținerea sănătății oaselor.

Mărarul se mai folosește pentru problemele digestive, cum ar fi pierderea apetitului, gazele intestinale, afecțiunile vezicii biliare sau problemele hepatice.

O altă utilizare este pentru tulburări ale tractului urinar, dar și pentru boli are rinichilor și urinare dureroasă sau dificilă, notează stirileprotv.ro.

Tratarea febrei și a răcelilor, tusei, bronșitei, spasmelor, infecțiilor și hemoroizilor se numără printre beneficiile mărarului. Planta mai poate trata și durerile nervoase, ulcerațiile genitale și tulburările de somn.

În unele cazuri, semințele de mărar sunt aplicate pe gură și pe gât pentru durere și umflături. Pentru a profita de toate beneficiile, poți utiliza uleiuri sau suplimente alimentare cu extract de mărar, dar e recomandat să ceri sfatul unui medic înainte.

ADVERTISEMENT