Planta pe care să o consumi pentru a-ți menține creierul sănătos, dar și sistemul cardiovascular. Se găsește foarte ușor și mulți străini o adaugă în salatele lor, în timp ce românii o evită.
Puțini știu că această plantă poate avea beneficii asupra organismului. Este întâlnită pe toată planeta și crește la liber, astfel că este foarte ușor de găsit.
Este vorba despre portulaca, cunoscută sub denumirea populară de “iarba grasă”, “iarba porcului”, “grașiță” sau “pita porcului”. Este erbacee anuală și are mai multe beneficii medicinale.
În timp ce mulți români o consideră buruiană, fără să știe despre proprietățile nutriționale pe care le are portulaca, străinii o consumă în salate.
Planta este considerată una dintre cele trei buruieni cel mai frecvent raportate la nivel global. Are o capacitate de a revaloriza și reface solurile agricole care s-au degradat, fiind încadrată în grupa plantelor sălbatice comestibile, conform BRGV Buzău.
Portulaca poate crește în mod natural și se utilizează, în mod tradițional, ca sursă de hrană. Are numeroase beneficii și poate trata mai multe afecțiuni gastrointestinale, respiratorii, inflamații ale ficatului sau rinichilor, dar și ulcere.
Este o plantă menționată în tratatele de medicină încă din perioada Imperiului Roman. De altfel, dacii o utilizau ca plantă tămăduitoare, fiind cunoscută atunci cu denumirea de “lax”.
Această plantă conține acizi grași, vitamine și minerale, dar și flavonoide, alcaloizi, terpene și acizi organici. Portucala are un conținut ridicat de acizi grași Omega 3 și compuși antioxidanți, cum ar fi vitaminele A, C, E și B. Este consumată mai ales în Spania, Italia, Grecia, Cipru, Turcia și China datorită proprietăților sale.
Iarba grasă conține mai multe minerale, cum ar fi calciu, potasiu și magneziu, mai ales dacă aceasta crește în condiții de stres. În această situație, planta răspunde cu o creștere a concentrației de compuși benefici.
La noi în țară, planta este văzută drept o buruiană care dăunează culturilor. Se întâlnește printre răsadurile de legume sau flori, în livezi sau în lanurile de porumb. Mai crește și pe terenuri virane, pe marginea drumurilor, în zonele improprii creșterii și dezvoltării altor plante.
Portulaca poate fi solitară, dar poate crește și sub forma unui covor verde, care acoperă solul. Specia s-a adaptat foarte bine la condițiile extreme de mediu și poate vegeta în cele mai vitrege locuri.
Cei care vor să consume iarba grasă trebuie să o utilizeze înainte de înflorire. Planta are un gust plăcut și proaspăt atunci când lăstarii și frunzele tinere sunt suculente.
Iarba grasă se poate utiliza pentru asezonarea salatelor, în combinație cu frunzele de salată verde, rucola, măcriș, spanac sau leurdă. Dacă planta înaintează în vegetație, nu mai are un gust la fel de bun.