Planta care îl poate îmbogăți pe Gabi, care a început deja recoltarea și a dus marfa în piață. Multe persoane cumpără acest produs. Recolta de până acum nu a fost, însă, foarte bogată.
Este vorba despre porumbul dulce de Tamași, produs pe 18 hectare de către fermierul Gabi Corodeanu. Este un produs foarte calitativ, care i-a adus românului clienși fideli.
Fermierul a intrat zilele acestea la recoltat pentru cunoscutul porumb, cultivat în comuna Tamași din Bacău. Potrivit producătorului, producția “la prima mână” este una mai slabă în 2024, în comparație cu anul trecut.
Gabi speră ca celelalte cicluri să aibă o producție mai bună. Recoltatul se poate face, cel mai târziu, până la finalul lunii septembrie. Acesta a mai precizat că porumbul nu va ajunge, deocamdată, pe rafturile hipermarketurilor Auchan, cu care producătorul român are contract.
“Am intrat la recoltat și recolta este slăbuță, din păcate a trebuit să refuz oferta venită de la Auchan pentru că eu colaborez cu ei de câțiva ani de zile și săptămâna aceasta trebuie să facem prima livrare.
Dar din păcate deși calitate și aspectul sunt excelente, porumbul nu corespunde încă pe partea de mărime. De săptămâna viitoare cel mai probabil vom intra în normal.
Din ce am cules până acum, vom alege ce e mai frumos și mai bun și ducem o cantitate mai mică în Piața Centrală din Bacău.
Ulterior vindem și în supermarketul Auchan și mai vindem la comercianți care merg pe la târguri, festivaluri etc.”, a declarat Gabi Corodeanu pentru Agrointeligența-agrointel.ro.
La primul cules, recolta a fost în jur de 10.000 de bucăți de porumb dulce. Anul trecut, tot la prima recoltă, fermierul a cules 30.000 de bucăți.
Fermierul a explicat, de asemenea, de ce a fost afectată producția de porumb din acest an. Valul de căldură din primăvară, urmat de vremea rece, a reprezentat unul dintre motivele pentru care prima recoltă de porumb nu a fost una la fel de bogată ca anul trecut.
“În primăvară a fost acel val de căldură urmat de înghețuri târzii. Ne-am grăbit cumva, căldura ne-a indus în eroare și am semănat la 1 aprilie deși de obicei semănam după 10 aprilie.
Fiind cald atunci el a răsărit repede și apoi a venit acea perioadă de trei-patru săptămâni de frig și porumbul a fost afectat, nu s-a dezvoltat cum trebuie. Noi am mers pe trei hibrizi de porumb dintre care unul nu a rezistat deloc iar ceilalți doi s-au comportat mai bine.
Cel care a mers cel mai bine este hibridul Dessert R78. Noi tehnologia am aplicat-o similar cu anii trecuți dar înghețurile târzii ne-au afectat recolta exact cum am spus”, a mai explicat producătorul pentru sursa citată.
Deși costurile pentru mâna de muncă și tehnologie au crescut, prețul porumbului a rămas același. Mai exact, o bucată nu costă mai mult de 3 lei. Fermierul speră ca producția următoare să fie mai bogată.
“Prețul este ca anul trecut, între 1,5 lei – 3 lei/bucata. Am văzut în piețe și pe diverse grupuri că pleacă prețul și de la 3-4 lei dar noi am ales să nu scumpim.
Noi avem 18 hectare pe care porumbul este în diverse stadii, spre exemplu acum irigăm o parte pe care îl vom culege mai târziu.
Acolo ne așteptăm la o producție mai bună, avem patru cicluri iar ultimul va fi recoltat la sfârșitul lunii septembrie”, a spus Gabi Corodeanu.