Fumatul este una dintre cele mai periculoase dependențe ale unei persoane. Conform statisticilor Eurostat, 2 din 10 români fumează în fiecare zi, ceea ce ne clasează în media Uniunii Europene la acest capitol. Dacă dorești să scapi de o astfel de adicție și nu mai știi cum, iată un exemplu de remedii naturiste.
Milioane de români duc o luptă cu ei înșiși atunci când se hotărăsc să renunțe la țigară, asta pentru că nu le este deloc ușor. Tentația este mare, dar poate fi una redusă și chiar eliminată datorită unor plante. Ce efecte are ginsengul?
Ginsengul face parte din categoria celor mai populare plante medicinale. Este foarte utilă în a reda energie organismului, combate starea de oboseală. În plus, pe lângă efectul tonic, ginseng-ul joacă un rol și în echilibrarea emoțiilor. Persoanele care încearcă să renunțe se confruntă cu o fluctuație de emoții.
Pe lângă ginseng, află că și pătlagina are efecte benefice pentru sistemul respirator. Ameliorează sevrajul redat de lipsa țigării și chiar anxietatea. De asemenea, combate tusea persistentă și reface în acest mod căile respiratorii, iar tu te vei simți excelent.
Și cimbrul poate fi un aliat de nădejde în etapa de renunțare la fumat. Chiar dacă mulți cunosc planta drept un ingredient culinar, puțini știu și despre proprietățile sale medicinale. Poate curăța plămânii de tutunul acumulat, calmează spasmele musculare și reduce iritația în gât.
Iritația în gât este un alt simptom pe care îl au cei dependenți de țigară. Totodată, dacă nu vor lua măsuri, aceștia se pot alege pe parcurs și cu boli grave precum cancerul sau cu daune asupra creierului. Statisticile mai arată că la fiecare 20 de țigări consumate pe zi crește riscul de demență cu 34%.
”(…) Renunțarea la fumat este una dintre cele șapte modificări ale stilului de viață, cunoscute sub numele de Life’s Simple 7, despre care studiile au arătat că îmbunătățește sănătatea inimii și a creierului.
Renunțarea la fumat este binevenită oricând, dar cu cât o persoană renunță mai devreme la fumat, cu atât este mai bine pentru sănătate. Un studiu anterior a constatat că riscul crescut al fumătorilor de a dezvolta demență a scăzut în timp, după ce au renunțat la acest viciu, ajungând în cele din urmă, după nouă ani, să nu fie mai mare decât al persoanelor care nu au fumat niciodată.
(…) Un studiu american a arătat că pofta de țigări apare mai des la persoanele care consumă multă carne, și că, dimpotrivă, brânza, fructele și legumele scad pofta de fumat (…)”, explică pe doc.ro medicul primar cardiolog Daniela Bartoș.