Life

Planta care te scapă definitiv de musculițe și țânțari. Crește pe marginea drumului și nu te costă nimic. Trebuie să o ai în balcon sau în curte pentru eficiență sută la sută

Planta care te poate scăpa definitiv de musculițe și țânțari. Nu te costă nimic, crește pe marginea drumului și o poți planta în curte sau pe balcon.
29.06.2024 | 16:00
Planta care te scapa definitiv de musculite si tantari Creste pe marginea drumului si nu te costa nimic Trebuie sa o ai in balcon sau in curte pentru eficienta suta la suta
Ce plantă de poate scăpa definitiv de musculițe și țânțari. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Planta care te poate scăpa definitiv de musculițe și țânțari. O poți găsi pe marginea drumului și este foarte eficientă pentru a ține la distanță aceste insecte.

Planta care te scapă definitiv de musculițe și țânțari. Nu te costă nimic și crește pe marginea drumului

În perioada verii, insectele îți pot da bătăi de cap atât afară, cât și în casă. Multe dintre ele intră în locuință prin spațiile mici și poate părea imposibil să scapi de ele.

ADVERTISEMENT

Deși există soluții și spray-uri în comerț, acestea nu reprezintă întotdeauna o idee bună. Dacă vrei să eviți astfel de variante, trebuie să știi că există și unele naturale, mult mai ieftine decât cele de la supermarket.

Este vorba despre o plantă foarte accesibilă, pe care o poți culege de pe marginea drumului, și anume gălbenelele. Planta te protejează de musculițe și de țânțari și are numeroase beneficii.

ADVERTISEMENT

Gălbenelele conțin ulei volatil, carotinoide, flavonoizi, polizaharide, mucilagii, răşină, vitamina C și acizi aromatici. De asemenea, aceste plante mai sunt bogate și în saponine, glicozide şi steroli.

Atunci când iau contact cu pielea, gălbenelele au un efect antiinflamator datorită conținutului lor. Se poate prepara și ceai de gălbenele, având un gust plăcut și aromat.

ADVERTISEMENT

Planta are proprietăți antiinflamatorii, antiseptice, antifungice și antibacteriene. În Antichitate, gălbenelele erau consumate sub formă de ceai și ajutau la eliminarea insomniei și a stresului. De asemenea, erau utilizate și în bucătărie, dar și pentru îngrijirea pielii.

Mai mult, gălbenelele ajută la tratarea mai multor afecțiuni ale sistemului digestiv, cum ar fi crampele abdominale, gastrita, constipația, colitele sau ulcerul gastric. Aceste plante se folosesc pentru a trata diverse răni, acneea, ridurile sau arsurile solare.

ADVERTISEMENT

Unul dintre avantajele acestei plante este faptul că te poate ajuta să scapi de țânțari și de musculițe. Gălbenelele emit mirosuri care sunt neplăcute pentru aceste insecte, care vor sta la distanță.

Tiofenul, un compus insecticid pe care îl conțin diverse specii de gălbenele, poate să provoace moartea țânțarilor, potrivit newsweek.ro.  Acest fapt este dovedit științific.

Cu toate acestea, nu este garantat că plantarea câtorva gălbenele ar putea expune insectele la un nivel de pesticide atât de înalt încât să le ucidă.

Dacă le plantezi, însă, pe balcon sau în curte, împreună cu alte plante, poți atrage diverse păsări, printre care și colibri, pentru a scăpa de țânțari.

ADVERTISEMENT
Tags: