Life

Planta care te umple de bani. Un kilogram costă 10.000 de euro. Recoltarea se face o singură săptămână pe an

Condimentul care îți aduce venituri generoase. Un singur kilogram depășește 10.000 de euro. Se adună o perioadă scurtă pe an.
19.05.2023 | 19:00
Planta care te umple de bani Un kilogram costa 10000 de euro Recoltarea se face o singura saptamana pe an
Condimentul care îți aduce venituri generoase. Un singur kilogram depășește 10.000 de euro. Se adună o perioadă scurtă pe an. Sursa foto: Pinterest / agrointel.ro. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Planta care te umple de bani. Un kilogram costă 10.000 de euro. Recoltarea se face o singură săptămână pe an. Are foarte multe beneficii pentru organismul uman, dovadă că tot mai multe persoane aleg să investească într-o astfel de afacere.

Condimentul care îți aduce venituri generoase. Un singur kilogram depășește 10.000 de euro. Se adună o perioadă scurtă pe an

Condimentul care îți aduce venituri generoase se numește șofran și a început să fie plantat de cetățenii români în ultima perioadă. Un singur kilogram depășește 10.000 de euro, bulbii fiind aduși din străinătate.

ADVERTISEMENT

Planta este una veche, scumpă, cu un parfum puternic și cu o culoare care iese în evidență. Agricultorii sunt conștienți că se cultivă destul de puțin în întreaga lume, mai ales că se adună doar o săptămână pe an.

Numită și aurul roșu în gastronomie, planta este foarte pretențioasă și are nevoie de un climat temperat continental, recoltarea fiind dificilă. Cu toate acestea în ultimii ani a început să fie cultivată în Spania, Grecia, Italia și chiar România.

ADVERTISEMENT

Acesta este motivul pentru care condimentul este extrem de scump. Fermierii trebuie să recolteze manual firele delicate din fiecare floare, fiind necesare aproape 15.000 de flori pentru a se obține 100 de grame de fire uscate de șofran.

Flori de șofran
Șofranul se vinde cu peste 10.000 de euro pe kilogram. Sursa foto: Pinterest.com

Șofran, beneficii pentru organismul uman

Șofran are numeroase beneficii pentru organismul uman datorită faptului că are compuși antioxidanți care contribuie la reducerea riscului anumitor afecțiuni cronice. De asemenea, îmbunătățește starea de spirit și combate stresul oxidativ.

ADVERTISEMENT

Acest condiment poate fi introdus foarte simplu în dietă, un studiu realizat în 2011 la Universitatea Emiratele Arabe Unite demonstrând că are un puternic efect anticancer. Oferă protecție ficatului și blochează procesele inflamatoare.

„Ceaiul din şofran nu este doar foarte bun la gust, dar chiar te poate face mai fericit într-o zi ploioasă. Este ca o mică ceaşcă de soare”, a declarat jurnalistul britanic Stevie Parle pentru The Telegraph, conform adevarul.ro.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, șofranul are un nivel ridicat de antioxidanți specifici, cum ar fi: crocin, pirocrocin și crocetină. Aceștia luptă împotriva stresului oxidativ și a radicalilor liberi din organism. De asemenea, planta protejează organismul de afecțiunile care afectează sistemul nervos.

Totodată, șofranul este considerat și un afrodisiac puternic și prețul său poate crește, ajungând până la 30.000 de euro. Iran este țara considerată cel mai mare cultivator din lume pentru că exportă peste 50 de tone anual.

ADVERTISEMENT