Din cele mai vechi timpuri, plantele au fost folosite în scopuri medicinale. Datorită proprietăților uimitoare, unele plante au vindecat boli grele. Lista plantelor ”minune” este interminabilă, dar, dintre toate, una singură s-a făcut remarcată de-a lungul vremii.
Aproape că nu există boală sau afecțiune care să nu poate fi ameliorată cu ajutorul plantelor. În ultima vreme, matcha a început să câștige teren și nu doar în rândul persoanelor bolnave, ci și în rândul celor preocupate de un stil de viață sănătos.
De obicei, matcha se confundă cu ceaiul verde, însă matcha este rezultatul măcinării frunzelor de ceai verde. Matcha și ceaiul verde au tehnici diferite de recoltare, iar beneficiile lor pentru organism nu sunt aceleiași.
Este foarte bine cunoscut faptul că matcha este prezentă, de cele mai multe ori, sub formă de pulbere. Pulberea fină provine de la frunzele măcinate și sunt o adevărată sursă de cofeină și antioxidanți.
În prezent, matcha poate fi găsită atât la magazinele naturiste, cât și în cafenele. Se prepară fel de fel de băuturi gustoase pe bază de matcha care, de cele mai multe ori, înlocuiesc cafeaua clasică.
Matcha nu doar că este gustoasă pentru unii, însă are o mulțime de beneficii pentru organism. De-a lungul timpului, studiile au arătat că matcha este eficientă în prevenirea cancerului și contribuie semnificativ la sănătatea ficatului.
Matcha este o sursă bogată de antioxidanți naturali. Acești antioxidanți stabilizează radicalii liberi dăunători responsabili de deteriorarea celulelor. Datorită proprietăților sale și a antioxidanților naturali, matcha ține bolile cronice la distanță.
Matcha este benefică și pentru creier, stimulând funcția acestuia. Diverse studii au scos la iveală faptul că persoanele care obișnuiesc să consume matcha sunt mult mai atente și au o memorie mult mai bună decât ceilalți.
Matcha stimulează memoria și în cazul persoanelor în vârstă. Studiile au arătat că două grame de pulbere consumate zilnic ajută la îmbunătățirea funcției cerebrale la vârstnici.
Beneficiile consumului de matcha nu se opresc aici. Această pulbere verde de care se feresc mulți protejează ficatul și este eficientă în pierderea în greutate. De asemenea, matcha contribuie semnificativ și la sănătatea inimii.
Ca orice alt aliment, matcha trebuie consumată cu moderație pentru a nu apărea efectele secundare. Din cauza conținutului ridicat de cofeină, consumul excesiv de matcha poate duce la creșterea ritmului cardiac.