News

Planta din România care distruge colesterolul și glicemia. Crește în cantități industriale la noi în țară

În România se află planta care reduce colesterolul și glicemia. Este la îndemâna oricui și crește oriunde în cantități industriale
30.06.2024 | 23:00
Planta din Romania care distruge colesterolul si glicemia Creste in cantitati industriale la noi in tara
Studiul a fost publicat recent în revista Nutrients / Foto: Freepik
ADVERTISEMENT

O meta-analiză arată că usturoiul este susceptibil de a avea un efect de reducere a glicemiei și a colesterolului, ceea ce îl face un tratament complementar pentru anumite patologii. Folosit de mii de ani în medicina tradițională, usturoiul are nenumărate beneficii pentru sănătate. Antiinflamator, antioxidant și chiar antialergic, este, de asemenea, reputat a fi primul antibiotic utilizat.

Meta-analiză a 22 de studii

Consumul de usturoi este promovat în prezent ca modalitate de prevenire a bolilor cardiovasculare, în special prin fluidizarea sângelui și combaterea excesului de colesterol și a hipertensiunii arteriale. Acesta este motivul pentru care cercetătorii de la Universitatea Xizang Minzu din China au realizat o meta-analiză a 22 de studii, publicată în revista Nutrients la sfârșitul lunii trecute, pentru a examina efectele usturoiului asupra nivelului lipidelor și glucozei din sânge.

ADVERTISEMENT

Iar descoperirile lor ar putea schimba modul de gestionare a anumitor patologii. La persoanele sănătoase, metabolismul glucozei și al lipidelor este reglat cu precizie. Dar pentru alții, o tulburare a metabolismului glucozei și lipidelor poate duce la o serie de boli cronice, inclusiv ateroscleroză, diabet și ficat gras.

În prezent, „majoritatea tratamentelor clinice pentru tulburările metabolice glicolipidice sunt simptomatice și axate pe ameliorarea simptomelor, cum ar fi terapia cu insulină, iar tratamentele medicamentoase sunt supuse efectelor secundare”, explică cercetătorii.

ADVERTISEMENT

De aceea, ei au fost interesați de substanțe eficiente din produse naturale, cum ar fi usturoiul sub formă de pulbere, ulei, extract de usturoi îmbătrânit, usturoi crud sau chiar suplimente.

Reechilibrarea nivelului de colesterol bun sau rău

În urma analizei diferitelor studii, participanții care au declarat că au inclus usturoiul în dieta lor au avut un nivel mai scăzut al zahărului din sânge, „indicând un control mai bun al glicemiei pe termen lung, mai mult colesterol ‘bun’ sub formă de lipoproteine cu densitate mare (HDL) și, prin urmare, mai puțin colesterol ‘rău’”, se arată într-un articol din Science Alert, potrivit Marie Claire.

ADVERTISEMENT

Rezultatele au arătat că usturoiul are un efect benefic asupra glicemiei și lipidelor din sânge la om, „iar asocierea lor a fost semnificativă din punct de vedere statistic”, se arată în studiu. În meta-analiză, cercetătorii sugerează, de asemenea, că ingredientele sale active pot reduce și stresul oxidativ, „un tip de uzură a celulelor care poate duce la probleme precum bolile cardiovasculare”, precizează Science Alert.

ADVERTISEMENT

Acizi fenolici și flavonoide

Proprietățile usturoiului se datorează concentrației sale ridicate de acizi fenolici (responsabili pentru proprietățile sale antiseptice) și flavonoide. Dar, mai presus de toate, este bogat în aliină (constituent al usturoiului, derivat din cisteină) care, odată zdrobită, este transformată în alicină prin acțiunea unei enzime prezente în căței, generând și mirosul specific puternic.

Această afirmație este validată de meta-analiza a specialiștilor chinezi citată mai sus. Persoanele monitorizate care adaugă frecvent usturoi în dieta lor au de fapt niveluri mai scăzute de glucoză din sânge, precum și indicatori ai unui control mai bun al glucozei pe termen lung.

În acest sens, usturoiul ar putea fi utilizat ca tratament adjuvant complementar pentru anumite patologii, în special hipertensiunea arterială. Cu toate acestea, experții subliniază că subiecții din fiecare studiu sufereau de diferite tipuri de boli și că „stilul lor de viață ar fi putut fi diferit și, prin urmare, ar fi avut efecte diferite”, dar și că studiile incluse au fost foarte eterogene. În consecință, „sunt necesare mai multe studii controlate randomizate, cu un număr mai mare de participanți și cu modele mai bune”, au concluzionat ei.