Specialiștii au dezvăluit care este planta din România care i-a ruinat pe fermieri. Recolta a fost foarte slabă, deși suprafața cultivată a crescut în 2024, arată analiștii români. S-au cultivat 1,3 milioane de hectare.
Fermierii românii au cultivat anul acesta suprafețe record de Helianthus annuus, care e o plantă anuală din familia Asteraceae, dar cu toate acestea producția a fost una foarte slabă. S-au plantat 1,3 milioane de hectare, însă previziunile inițiale s-au adeverit.
Experții în domeniul agricol au precizat că seceta și valurile de căldură vor reduce și mai mult potențialul de producție al culturilor de vară. Așa se face că analiștii au revizuit în minus mai multe culturi, printre care și pe cea de floarea-soarelui.
La nivel european, producția de floarea-soarelui s-a aflat la cel mai scăzut nivel din 2015 încoace. Potrivit agrointel.ro, recolta din UE a fost relativ mică anul acesta, Comisia European estimând volumul la doar 8,1 milioane de tone.
Așadar, asta înseamnă cu 17% mai puțin în comparație cu producția totală din 2023. În aceeași notă, Comisia presupune că suprafața cultivată este cu aproximativ 4% mai mică decât în 2015, dar mai mare decât în 2023.
Pe de altă parte, randamentul mediu este preconizat a fi cu 20% mai slab. Rezultatele nefavorabile la culturile de floarea-soarelui sunt cele mai proaste din ultimii ani din cauza condițiilor meteo nefavorabile care s-au produs pe întreg continentul.
Mai exact, ploile abundente din Vest și seceta din Est au provocat această producție slabă la această plantă care este folosită pentru a produce ulei. În perioada următoare se așteaptă ca prețul uleiului de floarea-soarelui să crească simțitor.
România se numără printre țările afectate de temperaturile ridicate din vara lui 2024, fapt care se vede în producțiile slabe la diverse plante, printre care și floarea-soarelui. Seceta a afectat țara noastră, dovadă că recolta de semințe de floarea-soarelui este de 1,2 milioane de tone.
Se arată că recolta din anul acesta este cu mult sub rezultatul din anul precedent, când s-au cules 2 milioane de tone. Din păcate, rezultatele slabe au fost realizate în ciuda faptului că s-au cultivat suprafețe record de floarea-soarelui, de 1,3 milioane hectare.