Life

Planta din România care îți poate face mult rău. Te poate băga în spital dacă nu ești atent. Apare primăvara și multă lume o confundă

Planta din România cu care care trebuie să fii foarte atent. Apare primăvara și poate fi toxică dacă nu este consumată corect.
19.05.2024 | 16:00
Planta din Romania care iti poate face mult rau Te poate baga in spital daca nu esti atent Apare primavara si multa lume o confunda
Panta din România care poate fi toxică dacă nu este consumată corect. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Planta din România care este bună pentru inimă, dar numai dacă este consumată la indicația medicului. Apare întotdeauna primăvara și are proprietăți benefice pentru organism, dar trebuie să fii foarte atent.

Planta din România care este bine să fie consumată numai la cererea medicilor

Rușcuța de primăvară, căci despre ea este vorba, are numeroase denumiri. Este cunoscută ca dediței-galbeni, cocoșei-de-câmp, bulbuc, buruiana-calului, buruiană-neagră, chioara-găinii, spânz- de-cal, buruiană-de-talan, dedeniță, scânteiță, ruscuța-de-vară.

ADVERTISEMENT

Aceasta este o plantă erbacee care face parte din familia Ranunculaceae, perenă care crește primăvara, în locuri însorite, precum pajişti, păşuni, fânețe uscate, coaste abrupte, soluri calcaroase.

Rușcuța de primăvară are în sol un rizom scurt, tare, gros, din care pornesc rădăcini fibroase. Din acesta se dezvoltă  tulpini florifere și sterile de până la 45 cm, cu frunze filiforme și flori solitare la vârful tulpinii cu un diametru de până la 8 cm.

ADVERTISEMENT

Rușcuța de primăvară are flori galbene, lipicioase cu 5 sepale și 10-20 petale lungi de 2–4 cm și multe stamine. Planta înflorește în martie, aprilie și mai și se recoltează doar în ultimele două luni menționate.

Poate fi toxică

Rușcuța de primăvară are proprietăți cardiotonice, diuretice, sedative, calmante și poate fi folosită pentru tratarea mai multor afecțiuni, cum ar fi ateroscleroza, angina pectorală, extrasistole, tahicardie, aritmie cardiacă, tensiune arterială, miocard slăbit, edeme cardiace și multe alte afecțiuni ale inimii, notează paradisverde.ro. 

ADVERTISEMENT

Planta este folosită în scopuri medicinale, având în compoziție  glicozide (adonitoxină, adonidozidul care conțina cumarină și vernadină), uleiuri volatile, tanin, saponine, rezine, colină, acid palmitic, linoleic, fitosteroli și săruri minerale.

Poate fi consumată sub formă de ceai, infuzie sau tinctură, însă doar la recomandarea medicului. În cantități mari, rușcuța de primăvară poate fi toxică pentru organism și riști să ajungi la spital.

ADVERTISEMENT

De asemenea, este interzis consumul acesteia de către femei însărcinate sau de cele care alăptează. Nici persoanele care  au nivelul ridicat de calciu şi potasiu în sânge nu trebuie să o folosească, deoarece pot căpăta probleme cardiace, scrie cugetliber.ro. 

ADVERTISEMENT