News

Planta din România care poate să te îmbogățească peste noapte. Se întâmplă după ce fermierii din Ucraina au avut recolte mici

Ce plantă din România poate să te facă mai bogat peste noapte. Se întâmplă după ce fermierii din Ucraina au avut recolte mici.
24.05.2024 | 17:42
Planta din Romania care poate sa te imbogateasca peste noapte Se intampla dupa ce fermierii din Ucraina au avut recolte mici
În 2023, România a avut o recoltă record cu această plantă. Sursa foto: Agro TV
ADVERTISEMENT

O plantă din România a devenit o sursă financiară foarte eficientă, de pe urma căreia te poți îmbogăți chiar peste noapte. Această situație este posibilă după ce fermierii din Ucraina au avut recolte mici.

Planta din România care îți poate aduce venituri consistente

Este vorba depre rapiță, plantă cu care România a atins un record în 2023, după ce a produs 2, 2 milioane de tone. Un nou record este așteptat să se atingă și în acest an. Semințele se vor recolta la final de iunie și în iulie. Ce preț vor avea?

ADVERTISEMENT

În 2024, România ar putea deveni al patrulea cel mai mare producător de rapiță, la nivel european, după Franța, Germania și Polonia, țări care în anul anterior la fel s-au bucurat de recolte record cu această plantă, conform Departamentului pentru Agricultură al SUA.

Potrivit și datelor Comisiei Europene, România a exportat în 2022 și 2023 o cantitate de 146.131 tone de rapiță, adică 28% din cantitatea totală vândută în UE, în afara spațiului său. Această performanță a făcut din țara noastră cel mai mare exportator european de rapiță.

ADVERTISEMENT

Agricultorii români se pot îmbogăți dacă vor lua în calcul aspectele menționate și faptul că experții spun că rapița se va scumpi în sezonul de vară din 2024. Este o consecință a creșterii prețurilor la bursa MATIF și a înghețurilor din mai care au afectat culturile din anumite țări producătoare, precum Ucraina.

Cât va costa o tonă de rapiță în următoarele luni

Analiștii din cadrul cooperativei ucrainene PUSK transmit că se va instala și o concurență între exportatori și procesatori. De altfel, vremea rea a făcut ca Ucraina să sufere pagube semnificative și de orz, grâu și mazăre. Astfel, rapița ar putea costa peste 500 de euro/tonă.

ADVERTISEMENT

”Ieri (marți – 21 mai, n.r.)  s-a înregistrat o creștere bruscă a prețurilor rapiței la bursă: de la 475 euro/t la 485 euro/t. Dacă creșterea la bursă continuă, prețurile pot ajunge la 500 euro/t în următoarele două săptămâni. Chiar dacă bursa arată o scădere a cotațiilor până la sfârșitul săptămânii, pe termen lung prețurile pentru rapița din Ucraina vor depăși 500 de euro/tonă.

O astfel de creștere va fi facilitată de problemele locale cu înghețurile din mai. Nu există încă informații oficiale. Cu toate acestea, potrivit producătorilor, în regiunile Dnipropetrovsk, Harkov și Kirovohrad, daunele aduse culturilor de rapiță din fermele individuale sunt de până la 30-40%”, au comunicat analiștii, potrivit kurkul.com

ADVERTISEMENT

Anul acesta, Ucraina se estimează că ar putea avea circa 500-550.000 de tone de rapiță. ”În Ucraina se preconizează procesarea a circa 500-550.000 de tone de rapiță. Prin urmare, se poate aștepta că va exista o „luptă” pentru petrol între exportatori și procesatori”, au mai detaliat analiștii din cadrul cooperativei ucrainene PUSK.

ADVERTISEMENT
Tags: