Adesea, remediile multor afecțiuni se află în natura, iar planta care le-a făcut zile fripte multor copii din România nu este o excepție. Ai văzut-o de multe ori și posibil ai crezut că este o simplă buruiană, dar poate face minuni pentru sănătate.
De multe ori, natura poate fi asociată cu adevărată farmacie. Multe plante au proprități nebănuite și reprezintă un remediu pentru numeroase afecțiuni, așa cum este cazul armurariului.
Științific, acesta poartă numele de Silybum marianum, dar cu siguranță ai văzut-o și te-a enervat în copilărie, pentru că, popular, planta este cunoscută sub numele de ciulin sau scai pestriț.
Armurariul are multiple benficii atunci când vine vorba despre bolile ficatului și nu numai, prin prisma conținutului de silimarină. Pentru obținerea acestei substanțe este, de fapt, cultivat în zilele noastre.
Silimarina reprezintă un compex de bioflavonoide și anume, silibina, silicristina și silidianina, care au rolul hepatoprotector, antioxidant și de susținere a sintezei optime de compuși cu caracter oxidant.
Extractul de armurariu se utilizează ca terapie complementară pentru persoanele care se confruntă cu diferite afecțiuni ale ficatului, cum ar fi steatoza hepatică alcoolică sau non-alcoolică, hepatita și ciroza. Silimarina contribuie la protejarea ficatului de toxine și ajută regenerarea celulară.
Atunci când este administrat ca și supliment alimentar pentru ficat reduce procesul inflamator local și îmbunătățește funcția hepatică. Totodată, armurariul este bun și ca remediul pentru boli neurologice ca Alzheimer și Parkinson.
Acest lucru se întâmplă deoarece are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, cu rol neuroprotector și contribuie eficient la prevenția degradării funcțiilor cogntive ce apare odată cu înaintarea în vârstă.
Ciulinul de lapte poate fi folosit și în tratarea dislipidemiei, având efect hipolipidemic. Iar completarea tratamentului alopat cu suplimente ce conțin armurariu reduce riscul apariției diabetului zaharat.
Armurariul este, de asemenea, un protector al sistemului osos și previne osteoporoza. În plus, este un remediul complementar în tratarea cancerului și este adjuvant în vindecarea acneei.
Planta pe care mulți o urau în copilărie echilibrează nicelul glicemic în rândul persoanelor care suferă de diabet de tip 2. De menționat este că armurariul se găsește sub formă de pulbere și tinctură, iar acestea stau la baza altor preparate. Dintre acestea amintim, infuzia de armurariu, pulberea de armurariu, tinctura de armurariu, cataplasma de armurariu, scrie sfatulmedicului.ro.