Planta otrăvitoare, cu efecte halucinogene, pe care mulți români o au în curte. Floarea ei are o frumusețe deosebită. Face parte din familia Solanaceae, ordinul Solanales. Este cunoscută în termeni populari drept ciumăfaie.
Datura arborescentă sau trompeta îngerilor este floarea toxică cu acțiune narcotică pe care oamenii o au plantată în grădină. Specialiștii o descriu ca o plantă lemnoasă, exotică și ornamentală prin flori mari, parfumate.
Acestea atârnă precum niște pâlnii și se găsește în mai multe culori: roz, galben, portocaliu și alb. Frunzele sale au dimensiunea de 15 – 30 cm, sunt persistente, ascuțite sau ovale, cu nervuri evidențiate. Din păcate, este toxică și periculoasă, mai ales pentru cei mici.
Oamenii de știință ne atrag atenția asupra substanței halucinogene pe care o are în compoziția sa și care nu trebuie să fie înghițită. Concret, floarea conține o serie de alcaloizi foarte toxici pentru om, motiv pentru care trebuie să vă spălați pe mâini după ce ați atins frunzele sale.
Unele dintre cele mai periculoase ”ingrediente” pe care le are trompeta îngerilor sunt scopolamina și atropina. În cazul ingerării accidentale simptomele pe care le prezintă oamenii sunt dezorientare, pierderea memoriei și stări de agitație care duc la stop cardiac.
Trompeta îngerilor reprezintă o plantă extrem de periculoasă pentru sănătatea oamenilor, lucru evidențiat de cadrele medicale din România. Tudor Ciuhodaru, doctor în științe medicale, susține că orice parte a acestei flori este toxică.
Răsadul a fost folosit pentru prima oară în Europa pentru prepararea alifiilor pentru vrăjitoare. În plus, a fost utilizat drept afrodisiac. Cu toate acestea circa 20 de semințe pot duce rapid la moartea unui copil. La adulți apar halucinații, urmate de greață sau uscăciunea mucoaselor.
De asemenea, medicul vorbește și despre sete intensă, tulburări de vedere, accelerarea pulsului, accelerarea respirației, agitație extremă și febră foarte mare din cauza trompetei îngerilor. După toate acestea apar delirul, sedarea, coma și decesul.
„La adulți 10 semințe de datura administrate oral sau o frunză fiartă și preparată ca ceai pot induce schimbări de percepție, iar aproximativ 30-40 de semințe pot reprezenta o doză de risc extrem.
4-5 grame de frunze uscate de datura stramonium pot fi o doză letală de alcaloizi, iar florile și semințele au o toxicitate și mai mare”, a mărturisit Tudor Ciuhodaru în urmă cu ceva vreme, scrie bzi.ro.