Planta pe care e bine să o consumi în fiecare zi pentru o sănătate foarte bună. Conține mai multe vitamine și minerale și are multe beneficii pentru organism. Nu este deloc scumpă și se poate cumpăra de la supermarket.
Consumul de fructe și legume este esențial pentru a avea un stil de viață sănătos. Unele dintre acestea pot fi consumate în fiecare zi și au mai multe beneficii pentru sănătate.
Rucola este una dintre cele mai utilizate plante în bucătăria mediteraneeană , dar și în alte părți ale lumii. Are un gust foarte bun, precum și mai multe proprietăți nutritive.
Această plantă contribuie la menținerea sănătății generale a organismului. Rucola conține mai multe vitamine esențiale, cum ar fi vitamina A, C și K.
De asemenea, rucola conține și minerale, cum ar fi calciu, magneziu, fier și potasiu. Planta conține și compuși antioxidanți, precu, beta-caroten, luteină și zeaxantină. Aceștia protejează celulele împotriva stesului oxidativ, prevenind apariția afecțiunilor cronice.
Rucola mai conține, totodată și compuși numiți glucosinolati. Aceștia au proprietăți detoxifiante și contribuie la prevenirea cancerului. Compușii mai pot ajuta la eliminarea substanțelor nocive din organism și ajută la menținerea sănătății ficatului.
Consumul regulat de rucola ajută mai ales la prevenirea bolilor cardiovasculare, datorită faptului că au un conținut mare de vitamina K și antioxidanți. Vitamina K contribuie la reglarea coagulării sângelui și previne formarea cheagurilor și a plăcilor de aterom care pot provoca boli cardiovasculare.
Datorită antioxidanților, inflamația din sistemul circulator este redusă. În acest fel, se va menține funcționare normală a inimii. Consumul de rucola poate reduce cu 20% riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare sau AVC.
Dacă sunt consumate două porții pe zi de salate, precum kale, rucola, frunze de sfeclă sau chard elvețian, “vor conține cea mai mare densitate de nutrienti din toate alimentele existente”, au declarat Dr. Michael Greger, autorul cartii “The Daily Dozen”, si cardiologul Joel Kahn, pentru Huffington Post, notează peroz.ro.
Un beneficiu important al acestei plante este faptul că ajută la întărirea sistemului imunitar datorită conținutului de vitamina C. Această substanță contribuie la producția de celule albe din sânge și are proprietăți antioxidante. Organismul este, astfel, protejat de infecții și boli.
Mai mult, consumul de rucola ajută la îmbunătățirea digestiei, deoarece conține multe fibre. Acestea facilitează tranzitul intestinal și previn constipația. Datorită conținutului de clorofilă din rucola, pot fi prevenite problemele gastrointestinale, notează drmax.ro, care citează un studiu publicat în Journal of Functional Foods (2016).
Consumul de rucola poate contribui la prevenirea anemiei deoarece planta are un conținut ridicat de fier și calciu, nutrienți esențiali pentru menținerea sănătății sângelui, precum și a sistemului osos.
Rucola poate fi utilizată în diverse salate, alături de alte legume și semințe. Poate fi adăugată și în supe cremoase și în paste, dar și în smoothie-uri.
Nu este deloc scumpă, prețul ei fiind de 5.49 lei la un supermarket cunoscut din România. Se poate achiziționa din mai multe magazine, fiind un produs ușor de găsit.