Planta care rezistă la secetă e celebră în România. O mulțime de persoane o adoră, dat fiind faptul că nu necesită o îngrijire atât de atentă, iar în schimb oferă semințe. Dincolo de asta, se cultivă și foarte ușor.
Este vorba despre Floarea-Soarelui. O cunoaștem cu toții, având în vedere că semințele sale sunt extrem de apreciate. Și tot din ele se produce și uleiul de Floarea-Soarelui, des utilizat în bucătăria românească și nu numai.
Planta o găsim în general pe câmp. Sunt și persoane care aleg să o planteze în propria grădină pentru a se bucura de ea. Ce s-a descoperit însă recent s-ar putea să genereze mare interes.
Cercetătorii români au colaborat cu specialiști din Polonia, Belgia, dar și Germania în cadrul unui proiect încheiat de altfel cu succes. În final, s-au obținut rădăcini de Floarea-Soarelui mult mai dezvoltate.
Cel mai important detaliu e faptul că planta rezistă și la secetă acum. Menționăm faptul că nu puține au fost cazurile în care o mulțime de culturi de Floarea-Soarelui au ajuns să fie distruse în România, din cauza secetei în ultimii ani.
În jur de 2 milioane de hectare au fost afectate, astfel că specialiștii au vrut să găsească o soluție. Și se pare că acum, aceasta a și apărut și cel mai probabil fermierii și vor fi și ei extrem de încântați.
Noile plante de Floarea Soarelui nu intră sub incidența restricțiilor privind Organismele Modificate Genetic. Asta în contextul în care a fost utilizată pentru ameliorarea plantelor, o bacterie naturală care trăiește în pământ.
Cum funcționează însă lucrurile? Planta care rezistă la secetă știe cum să facă rost de apă. Iar rădăcinile joacă un rol esențial. Acestea se dezvoltă mult mai bine, chiar dacă nivelul de apă din sol scade.
„Dacă scade nivelul de apă din sol, aceste rădăcini au crescut foarte bine și prima impresie este că pur și simplu încearcă să ajungă la apă. În momentul în care scade nivelul de apă, acest lucru stimulează și mai bine creșterea rădăcinilor”, a explicat Dr. Adriana Aurori, coordonator al proiectului din partea USAMV Cluj.
Într-adevăr, rezultatele din laborator au fost spectaculoase, iar eficiența a putut fi observată. Totuși, spun specialiștii, e nevoie ca plantele să mai fie testate și utilizate în culturile fermierilor.