Planta pentru care mii de oameni din mai multe orașe au ieșit să protesteze este o ”prioritate națională”. Sau cel puțin asta susțin toți cei care au decis să o protejeze.
Planta despre care vorbim a generat mari controverse. Chiar și așa, sunt oameni care protestează pentru ea. Este vorba despre frunza de coca. Menționăm că această plantă indigenă sacră e de altfel materia primă pentru cocaină.
Mii de oameni din Bolivia au decis să apere drepturile de cultivare ale plantei. Aceștia au subliniat faptul că în stare naturală, planta nu este un narcotic, drept urmare, trebuie protejată, arată AFP.
Protestul a avut loc în capitala Boliviei, La Paz, iar prezent a fost și președintele Luis Arce. Acesta a fost înconjurat de cultivatorii de coca. La rândul său, acesta a mestecat și el câteva frunze.
Planta este o prioritate națională, a subliniat oficialul din Bolivia. Tocmai din acest motiv, spune el, era nevoie de o astfel de campanie astfel încât frunzele plantei să fie descalificate drept narcotic.
“Este o prioritate naţională. Am lansat o campanie pentru a declasifica frunza de coca drept narcotic”, a declarat Luis Arce. Ce alte promisiuni s-au făcut și ce se va întâmpla cu această plantă?
Președintele le-a promis protestatarilor promovarea utilizărilor medicinale ale plantei în medicină. Totodată, el a mai adăugat că planta va fi promovată și pentru fabricarea lichiorurilor, prăjiturilor, gumei de mestecat, săpunurilor şi altor produse.
Trebuie menționat faptul că în ciuda părerilor, planta de coca are în realitate și mai multe beneficii importante. Se spune că atunci când sunt mestecate, frunzele plantei pot atenua foamea și de asemenea elimină oboseala.
Iar cei prezenți la protest au confirmat faptul că o mulțime de persoane aleg să o mestece zilnic. “În fiecare colţ al Boliviei, chiar şi în clasele de mijloc mestecăm coca în fiecare zi”, a declarat pentru AFP Mery Villalba, unul dintre liderii cultivatorilor de coca.
Menționăm că începând cu anul 1961, frunza de coca a fost clasificată drept substanță interzisă. Măsura a venit în condițiile în care aceasta este materia primă pentru producerea cocainei, un drog destul de periculos.