Life

Planta rară care este folosită la prepararea sfântului mir. A fost aclimatizată la Buzău și va ajunge în grădinile românilor

Planta deosebită care se folosește pentru prepararea sfântului mir. A fost aclimatizată la Buzău și o vor putea cumpăra toți românii.
24.10.2023 | 21:41
Planta rara care este folosita la prepararea sfantului mir A fost aclimatizata la Buzau si va ajunge in gradinile romanilor
Cum se numește această plantă. Sursa foto: Stiri de Buzau
ADVERTISEMENT

În Buzău se află o plantă rară, din care se prepară sfântul mir. Se poate adapta cu ușurință chiar și solurilor mai puțin fertile și face față valorilor termice foarte ridicate. De asemenea, are o aromă foarte plăcută și este un element decorativ foarte frumos.

Planta rară din Buzău din care se prepară sfântul mir. Va ajunge în grădinile multor români

În cadrul Băncii de Resurse Vegetale Genetice din Buzău se află sute de specii de plante rare, printre care și Cistus Ladaniferus, a cărui rășină are o mulțime de calități. Cu origini mediteraniene, din Creta, dar și din Africa, se cultivă și la noi în țară.

ADVERTISEMENT

Cistus Ladaniferus este utilă pentru prepararea diferitelor uleiuri esențiale, inclusiv pentru a face sfântul mir. I se mai spune și Labdanum, iar cercetătorii sunt fascinați de frumusețea și proprietățile unice. Costel Vânătoru face parte din echipa care contribuie la aclimatizarea Cistus Ladaniferus și s-a declarat încântat și de parfumul aparte.

Planta are un parfum unic

Parfumul pe care-l împrăștie planta Cistus Ladaniferus se simte mai intens în timp ce afară este foarte cald, mai ales pe anotimp de vară, chiar când valorile termice sunt caniculare. Asta datorită și lăstarilor fini care secretă aroma deosebită, neîntâlnită la alte plante.

ADVERTISEMENT

”Cistus Ladaniferus este o plantă ornamentală dar care, pe lângă faptul că are această floare de o frumusețe aparte, degajă și un parfum, nu floarea, ci planta. Frunzele tinere, lăstarii, degajă o rășină foarte fină.

Secreția este maximă mai ales când temperaturile sunt ridicate, când este cald, și împrăștie o mireasmă foarte plăcută în jur. Este utilizată pe o parte ca plantă ornamentală, pentru că așa cum vedeți are flori foarte frumoase, ca plantă aromatică, pentru că degajă acest parfum plăcut și mai este utilizată și în cultul bisericii.

ADVERTISEMENT

Este una dintre plantele care sunt folosite la prepararea sfântului și marelui mir pe care Biserica Ortodoxă îl face. Din această plantă, alături de alte plante se prepară sfântul și marele mir, după o rânduială bine stabilită de sinodul bisericii”, a declarat Costel Vânătoru pentru Știri de Buzău .

Costel Vânătoru, care este și directorul Băncii de Resurse Vegetale Genetice din Buzău, spune că cel mai renumit mir este cel din planta numită ”Nard”. Împreună cu echipa sa a încercat să o cultive, dar fără rezultat, din cauza climei mai scăzute, spre deosebire de Israel, aici unde se găsește într-o cantitate foarte mare. Drept urmare, Cistus Ladaniferus va rămâne singura sursă din care se va obține uleiul sfânt.

ADVERTISEMENT

”Cel mai cunoscut mir este cel de nard. Am încercat să-l cultivăm și noi însă nu am reușit. Nardul se cultivă foarte bine în zonele calde, în Israel, Țara Sfântă, însă prepararea sfântului și marelui mir se face dintr-un număr mare de plante. Peste 60 de plante contribuie la prepararea sfântului și marelui mir iar Cistus Ladaniferus intră și ea în compoziție pentru aroma sa puternică și uleiul fin pe care îl produc țesuturile secretoare”, a mai declarat Costel Vânătoru.

ADVERTISEMENT
Cât costă o plăcintă tradiţională la Târgul de Crăciun din Capitală
Cât costă o plăcintă tradiţională la Târgul de Crăciun din Capitală
Un singur club din SuperLigă nu a publicat un mesaj de Ziua Națională
Un singur club din SuperLigă nu a publicat un mesaj de Ziua Națională
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Gestul fostului soţ al Ronei Hartner pentru fiica lui, cu care nu ţinea...
Gestul fostului soţ al Ronei Hartner pentru fiica lui, cu care nu ţinea legătura, în ziua în care Rona Hartner a fost îngropată!
Victoria lui Putin pare posibilă pentru prima dată de când a declanșat războiul...
Victoria lui Putin pare posibilă pentru prima dată de când a declanșat războiul în Ucraina
Cu ce e îmbrăcată Rona Hartner? Artista a lăsat indicații clare despre ținuta...
Cu ce e îmbrăcată Rona Hartner? Artista a lăsat indicații clare despre ținuta cu care voia să fie îngropată
TRAGEDIA care a îndoliat România! Ciolacu a făcut anunţul: OMOR din culpă
TRAGEDIA care a îndoliat România! Ciolacu a făcut anunţul: OMOR din culpă
Fiica lui Florin Salam, la capătul puterilor: Sunt vremuri grele
Fiica lui Florin Salam, la capătul puterilor: Sunt vremuri grele
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Ce s-a întâmplat la înmormântarea Ronei Hartner. Fiica artistei nu a rezistat la...
Ce s-a întâmplat la înmormântarea Ronei Hartner. Fiica artistei nu a rezistat la toată slujba. FOTO
Tudor Chirilă a răbufnit de 1 decembrie: „Defilarea e pentru hoți, ei sunt...
Tudor Chirilă a răbufnit de 1 decembrie: „Defilarea e pentru hoți, ei sunt uniți”
Rona Hartner a fost înmormântată. Sora artistei, acuzații dure la adresa lui Rocco...
Rona Hartner a fost înmormântată. Sora artistei, acuzații dure la adresa lui Rocco Sedano: „Scopul lui este să o îndepărteze de familie!”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!