Care este planta rară din România pe care nu ai voie să o tai sau să o culegi, altfel riști o amendă foarte mare. Cei care nu respectă legea pot plăti amenzi ce încep de la 5.000 de lei.
În România există numeroase flori pe munți, dar care sunt protejate prin lege, deoarece sunt importante pentru conservarea lor în flora țării noastre.
Pentru a putea fi asigurată conservarea și protejarea acestor plante rare în cadrul diversității florei din România, acestea sunt protejate prin lege. Cei care taie sau culeg anumite plante riscă să scoată mulți bani din buzunar.
Cu mult timp în urmă, plantele protejate prin lege erau regăsite din plin pe câmpii, pe dealuri și pe munți, dar situația s-a schimbat în ultimii ani.
Din cauza schimbărilor climatice, precum și a faptului că oamenii le-au cules în mod abuziv, zonele în care înfloresc multe dintre aceste plante s-au redus considerabil.
Există un motiv bine întemeiat pentru care este o listă de plante ocrotite prin lege, și anume pentru a permite perpetuarea acestora în flora de la noi din țară pentru mai mulți ani.
În acest moment, în România există mai bine de 200 de specii de flori ocrotite prin lege. Cele mai multe dintre acestea cresc în zonele de munte, dar și în Delta Dunării.
Una dintre plantele rare, ocrotite prin lege, pe care nu le poți tăia sau culege, este bujorul românesc, având denumirea științifică Paeonia Peregrina var. Romanica. Această floare crește în pădurile de câmpie sau la marginea acestora, în Dobrogea, Muntenia și sudul Moldovei.
Fiind o plantă protejată prin lege, astfel că nu o poți distruge. Se deosebește de bujorul de grădină prin faptul că are mai puține petale. Alte flori ocrotite prin lege, pe care nu le poți culege, altfel riști pedepse mari, sunt următoarele:
Dacă vrei să eviți sancțiuni din partea autorităților, cum ar fi amenzile foarte mari sau pedeapsa cu închisoarea de la 3 luni la 1 an, atunci trebuie să știi care sunt plantele protejate prin lege.
Animalele și florile rare din România sunt protejate în baza a două ordonanțe de urgență. Este vorba despre OUG nr. 195/2005 și OUG nr. 57/2007.
Conform OUG nr. 195/2005, persoanele fizice care exercită acțiuni care pot rezulta în distrugerea habitatului pot primi amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de leu, Pentru persoanele juridice, amenzile sunt cuprinse între 30.000 și 60.000 de lei,
De asemenea, potrivit OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, cei care rup plantele pe cale de dispariție nu riscă doar amendă, ci pedepse cu închisoarea. Aceeași sancțiune se aplică și celor care perturbă sau vânează animalele protejate prin lege, notează wowbiz.ro.