Planta toxică pe care mulți români o țin în casă. Experții în domeniul horticulturii spun că oamenii nu mai au timp să ia vreo măsură dacă aleg să o păstreze în interior. Mare atenție la riscurile la care vă expuneți!
Directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău, Costel Vânătoru, a explicat care este floarea otrăvitoare pe care multă lume o are în locuință. Cercetătorul român susține că se moare înainte de a se lua o decizie.
Specialiștii ne avertizează în această direcție și ne spun că, deși sunt frumoase și decorative, unele plante sunt extrem de toxice. Una dintre acestea este Crăciunița de care românii se bucură în perioada sărbătorilor de iarnă.
„Trebuie să ştiţi că sunt şi plante care sunt decorative, frumoase, dar extrem de toxice. Avem, de exemplu, Crăciuniţa, ne bucurăm de ea în perioada sărbătorilor, însă planta este foarte toxică.
Mai sunt plante care cresc în gospodărie, cucuta, o plantă extrem de toxică, nu partea aeriană, cât rădăcina. Dacă pui limba sau înghiţi puţin suc din rădăcina de cucută, mori fără să mai ai timp să iei vreo măsură, pentru că sucul este extrem de periculos.
Este un univers al plantelor cu beneficii şi pericole. Leandrul, iarăşi o plantă frumoasă, însă este foarte toxică. Atenţie, când îngrijim, când toaletăm aceste plante trebuie să ne spălăm bine pe mâini”, a declarat Costel Vânătoru pentru Agerpres.
Crăciunița este o plantă suculentă, elegantă și decorativă de interior, dar extrem de periculoasă pentru animale și organismul uman. Ingerarea frunzelor sau a petalelor sale provoacă senzație de vomă și deranjamente stomacale.
În cazul în care floarea se atinge de piele pe o perioadă lungă de timp duce la eczeme. Aceasta aparține genului Schlumbergera care este originar din Brazilia. Poate fi găsită în mai multe variante de culori, cum ar fi: roz, roșu, violet, galben, alb sau portocaliu.
În altă ordine de idei, femeile aleg să păstreze în casă Crăciunița pentru că este o floare care se îngrijește foarte ușor și care stă înflorită o perioadă lungă, uneori chiar până la finalul anului, indiferent de modul în care a fost tratată.