Life

Ce plante de apartament au nevoie de îngrijire în luna martie. Mulți români le au acasă

Cei care au plante de apartament și au făcut un hobby din îngrijirea lor știu că apropierea lunii martie reprezintă un moment important pentru dezvoltarea lor.
18.02.2022 | 14:55
Ce plante de apartament au nevoie de ingrijire in luna martie Multi romani le au acasa
Plante de apartament. Foto: pixabay.com
ADVERTISEMENT

Spunem asta pentru că în martie, multe dintre plantele de apartament vor reacționa diferit când vor fi expuse mai mult la lumină.

Apoi urmează intrarea în vegetație a plantelor care au stagnat, dar și explozii de flori pentru altele. Așadar, fiecare planta din apartament are nevoie de atenție special și îngrijire pe măsură.

ADVERTISEMENT

Plante de apartament, sfaturi de îngrijire

Prima dată este important operațiunea de igieniare a fiecărui ghivechi. Atenție, și farfuria va fi curățată cu atenție. Dacă există dubii cu privire la apariția ciupercilor și mucegaiului, pot fi folosite soluții care să le combată.

Dacă în colecția de plante se regăsește și fuchsia, se recomandă tunderea ei. Tototdată, cine are fuchsia trebuie să o mute într-un loc luminos și călduros. Asta se face pentru a permite formarea lăstarilor.

ADVERTISEMENT

În același context, ramurile de iasomie și Plumbago (n.r. – floarea dragostei) pot fi rărite pentru a facilita formarea frumoasă a acestor plante de apartament în luna martie.

Acum urmează sfaturi despre cactuși, atât de prezinți în multe dintre casele românilor. În cazul lor nu este indicat să se intervină în martie. Specialiștii în plante de apartament recomandă că pot fi udați regulat și pot fi alintați cu îngrășământ din aprilie.

ADVERTISEMENT

Luna martie, ideală pentru câteva plante de apartament

Luna martie are o semnificație și pentru cei care sunt atrași de hibiscus. În martie este cel mai bun moment pentru a fi plantată această plantă cunoscută în România drept trandafirul japonez sau trandafirul chinezesc.

Nu trebuie uitate nici plantele care au crescut. Volumul lor impune schimbarea ghivecelor. Dacă se constată că rădăcinile sunt foarte mari, câteva dintre ele pot fi taiate înainte de a așeza planta în alt ghiveci.

ADVERTISEMENT

Se recomandă și adăugarea unui strat de pamânt nou în fiecare vas, pentru a îmbunătății calitatea solului. Ne referim mai ales la plantele care nu au nevoie de un vas nou sau care sunt greu de mutat.

Pentru ca operațiunea de adăugare a pământului nou să fie cât mai eficientă, se poate scoate o parte din solul existen în vechiul ghiveci.

Se așază un strat nou și apoi se presează cu grijă. Se procedează așa pentru a scoate aerul, după care se udă bine. Când solul de așază, după câteva zile, se poate completa cu un strat nou de sol.

Trandafirii pitici și mușcata au nevoie de îngrășământ

Printre plantele de apartament care au nevoie de îngrășământ se numără și trandafirii pitici în ghiveci. Pe aceeași listă mai sunt mușcatele și plantele suculente.

În luna martie este bine să fie tunși lăstarii care au crescut haotic. Tunderea se face mereu înainte de intrarea în vegetație a plantelor. Doar așa se va forma o plantă frumoasă.

Pentru cei care se întreabă de ce mai trebuie tunși lăstarii, răspunsul e simplu. Lăstarii pot epuiza planta, fără să-i aducă niciun beneficiu. Dacă tot am vorbit despre vegetație, la castegoria sfaturi de îngrijire a plantelor de apartament intră și ritmul udărilor.

Pentru plantele de apartament în vegetație, se apelează la udările vor fi mai dese. De ce? Pentru că temeperaturile și evaporarea cresc. Mai trebuie completat că fertilizarea plantelor de apartament începe, în general, în martie.

Excepția o reprezintă cactușii. În rest, fertilizarea nu se face după ureche, ci după nevoilor nutriționale ale plantelor. În plus, oricât de banal ar părea, nu uita să stergi frunzele plantelor cu apă, pentru a lăsa planta să respire.

Conform casa-gradina.ro, o soluție bună pentru această etapă este apa de ploaie sau apa stătută combinată cu bere fără alcool.

 

ADVERTISEMENT