Fermierii din România au ajuns la concluzia că plantele din Africa se pot cultiva foarte bine și pe solul autohton. Au avantajul că nu necesită multă apă și rezistă la temperaturile ridicate.
De la an la an, clima la nivel mondial suferă schimbări dramatice. Observăm cum verile din zonele temperate sunt tot mai asemănătoare celor din emisfera sudică. Nici iernile nu mai sunt ca cele de odinioară.
Nu de puține ori am auzit știri de genul ”România riscă să devină un adevărat deşert”. Experții spun că clima temperat continentală din prezent ar putea deveni o amintire. Studiile spun că tendința afectează tot mai multe areale ale Europei. Riscurile pentru România sunt legate în special de stresul termic, de reducerea resursei de apă și de aridizarea solului pe suprafețe mari.
În acest context, fermierii caută să se adapteze. Dat fiind faptul că plantele specifice zonei noastre au tot mai mult de suferit, pentru agricultori nu mai rămâne decât o soluție: să își adapteze culturile la noua climă.
O cale pe care tot mai mulți o aleg este creșterea de noi soiuri mai rezistente, dar și mai productive. De asemenea, specialiștii în agricultură testează noi plante aduse din cele mai călduroase zone ale Europei, dar și din Africa.
Un întreprinzător din zona de Vest a țării nu a stat pe gânduri și a făcut pasul către plante aduse din țările calde. El cultivă mai multe soiuri de fructe și spune că a reușit să le aclimatizeze.
”Am căutat pomi şi arbuşti fructiferi care rezistă la secetă. Aici aş remarca în mod deosebit soiurile de migdali, avem 7 soiuri de migdali, piersicii, caişii sunt rezistenţi şi continuăm cu mărul, prunul şi chiar cu părul.
Avem şi foarte multe soiuri de zmeură, soiuri de goji, aronia, arbuşti care provin din zone cu climat arid şi i-am aclimatizat la noi şi merg foarte bine”, spune Ion Craiu, pentru Observator News.
Nu doar legumele sunt cele în care investesc fermierii români. Tot în Banat, specialiştii în agricultură de la Universitatea de Ştiintele Vieţii testează în această perioadă noi soiuri de roşii. Și acestea provind din cele mai călduroase zone ale Europei, dar și din Africa.
”Ideea este să testăm şi să încercăm să găsim varietăţi care pot să tolereze foarte bine temperaturile ridicate şi evident seceta. Încercam să extindem un pic colecţia noastră inclusiv cu soiurile străine şi să avem o bază genetică pe care să putem clădi noile varietăţi care să aibă această adaptare la tot ce înseamnă schimbare climatică, dar în special la secetă, salinitate şi caniculă”, spune Radu Şumălan, Universitatea de Ştiințele Vieţii Timişoara, pentru sursa citată.
Au fost aduse în țară 20 de soiuri de roşii. Ele ar putea rezista mai bine temperaturilor caniculare. În prezent sunt testate, iar din 2024 ar putea intra în producție.