De-a lungul timpului, s-au făcut numeroase studii asupra plantelor și s-a descoperit că sunt extrem de utile în casa unei persoane, dar și pentru organismul uman. Ele absorb dioxidul de carbon și emană oxigen, care ne ajută să respirăm eficient. Multă lume știe că au viață, dar puțină cunoaște inteligența lor.
Știința contemporană a arătat că plantele deși nu au creier au conștiință. Monica Gagliano, blogger la Scientific American și profesor asociat de cercetare în ecologie evolutivă la Universitatea din Australia de Vest, a realizat cercetări ample și a constatat că plantele sunt foarte inteligente.
Monica Gagliano a efectuat, printre altele, un experiment cu playere muzicale, difuzoare și o plantă. Un player a redat un sunet de apă preînregistrat, iar un altul era silențios, dar emitea unde. Planta chiar se deplasa încet către difuzorul care imita apa.
Monica Gagliano numește drept ”inteligență sălbatică” această capacitate a plantelor de a avea simțuri. Totuși, a subliniat că prin cercetarea sa nu trebuie să înțelegem că plantele pot auzi, ci că își dau seama de anumite sunete prin intermediul perilor minusculi de pe rădăcini.
Tot perii minusculi de pe rădăcini ajută planta să evolueze frumos dacă îi vorbim astfel, dacă îi cântăm sau îi mângâiem petalele. Și tot de aceștia depinde reacția plantei la vorbele noastre urâte, de exemplu. Dacă nu o tratăm cum se cuvine se va ofili.
Utilizând un specimen de Mimosa pudica, o plantă foarte sensibilă, Gagliano a testat capacitatea de memorare și de adaptare a plantei. Mimosa are un mecanism curios, care îi fascinează pe biologi, adică își închide frunzele atunci când simte că este atacată.
Gagliano a încercat să construiască o cutie cu ajutorul căreia putea arunca planta de pe un scaun fără a o răni. În clipa când a deschis cutia, planta avea frunzele închise, ca mecanism de protecție. Însă, după ce a fost aruncată de mai multe ori, Mimosa deja era obișnuită, a conștientizat lipsa pericolului, și nu le-a mai închis.
”Plantele nu se deplasează de la A la B, ci cresc de la A la B. Iar „creierul” lor nu se află deasupra, în frunze, ci dedesubt, în rădăcini”, a detaliat Monica Gagliano pe blogul său, unde are o mulțime de articole explicate despre comportamentul plantelor.
În concluzie, plantele nu au nevoie doar de apă și soare pentru a evolua armonios, ci și de vorbe frumoase sau de muzică relaxantă, care imită sunete ale naturii. Fără acești factori, va înflori mai greu și se va usca mai rapid decât ne-am aștepta.