La mijlocul acestei săptămâni, planurile strategice ale Bulgariei și României din cadrul politicii agricole comune (PAC), în valoare totală de peste 20 de miliarde euro, au fost aprobate de Comisia Europeană.
Conform Ministerului Agriculturii, în urma acestei măsuri, fermierii români și agricultura românească vor beneficia de 14,9 miliarde de euro. Țara vecină, Bulgaria, are alocați 5,6 miliarde de euro.
De notat că, din bugetul total al UE pentru cele două state din estul Europei, peste 5,6 miliarde euro vor fi dedicate îndeplinirii obiectivelor de mediu și climatice și programelor ecologice, iar 436 milioane euro tinerilor fermieri.
Această nouă politică agricolă comună va debuta la 1 ianuarie 2023. PAC este realizat cu scopul de a asigura tranziția către un sector agricol european durabil, rezilient și modern.
La nivelul UE, PAC va beneficia de finanțare în valoare de 270 miliarde euro pentru perioada 2023-2027.
Revenind la Planul României, acesta are ca obiective îmbunătățirea mijloacelor de subzistență ale fermierilor și a competitivității acestora. Pe lângă sprijinul pentru venit, aproximativ 1,1 miliarde euro se vor aloca investițiilor în ferme și unități de prelucrare.
România utilizează 41 % din bugetul său pentru dezvoltare rurală pentru a încuraja practici ecologice în zonele cu valoare naturală ridicată, în scopul protejării biodiversității.
În acest interval (2023-2027), se preconizează că 611.000 de hectare de teren vor face obiectul unor astfel de practici.
Având ca scop creșterea atractivității zonelor rurale din România, planul de față va sprijini crearea a peste 12.000 de locuri de muncă în aceste zone, cu finanțare pentru întreprinderi și infrastructură.
Din comunicatul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) mai aflăm că, spre deosebire de perioadele de programare anterioare, PAC 2023-2027 cuprinde instrumente de sprijin finanțate atât din Fondul European de Garantare Agricolă (plățile directe și intervenții sectoriale), măsuri pentru susținerea pieței), cât și din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (politica de dezvoltare rurală).
Sunt prevăzute 89 tipuri de intervenții, incluzând 51 intervenții prin FEGA și 38 intervenții prin FEADR.
Poate cea mai importantă veste pentru agriculturi este că PAC cuprinde și un instrument de sprijin al fermierilor afectați de pierderi ale producției agricole prin care se acordă despăgubiri în caz de calamități.
”Pentru definitivarea documentului programatic și în vederea respectării principiului parteneriatului, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a desfășurat un proces amplu de consultare cu reprezentanții celor aprox. 160 de organizații publice şi private care fac parte din structuri parteneriale.
În perioada de elaborare a planului au fost organizate peste 40 reuniuni ale Comitetului Consultativ Tematic și ale grupurilor de lucru tematice. Reprezentanții structurilor parteneriale, prin prisma expertizei tehnice deținute în domenii specifice și cu argumente bine fundamentate, au contribuit la îmbunătățirea documentelor de programare”, se mai arată pe site-ul ministerului.