News

Planul autorităților britanice pentru moartea Reginei Elisabeta a II-a. Detalii din Operațiunea London Bridge

Autoritățile britanice au un plan, cu nume de cod London Bridge, pentru ce se va întâmpla în primele zile după decesul Reginei Elisabeta a II-a
08.09.2022 | 17:34
Planul autoritatilor britanice pentru moartea Reginei Elisabeta a IIa Detalii din Operatiunea London Bridge
Cum va fi organizată înmormântarea reginei. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De-a lungul anilor au existat mai multe speculații cu privire la modul în care va fi anunțat decesul Reginei Elisabeta a II-a, de la faptul că premierul Marii Britanii va primi prin telefon mesajul „London Bridge is down” – „Podul Londrei a fost coborât” la faptul că informația va fi făcută public agențiilor de presă.

Planul autorităților pentru moartea reginei

Într-un articol publicat în urmă cu câteva zile, Politico, care citează documente oficiale ale Marii Britanii, descrie în detaliu cum vor să facă față autoritățile britanice primelor zile de după moartea Reginei Elisabeta a II-a.

ADVERTISEMENT

Documentele cabinetului britanic arată nivelul extraordinar de acțiune necesar la toate nivelurile  statului britanic, inclusiv o vastă operațiune de securitate pentru a gestiona mulțimile fără precedent și haosul ce ar apărea în contextul în care la Londra ar putea sosi sute de mii de oameni pentru funeraliile reginei.

Planurile prevăd ca prim-ministrul și cabinetul său să se întâlnească cu sicriul reginei la gara St. Pancras și ca noul rege Charles să înceapă un tur al Regatului Unit în zilele dinaintea înmormântării. Detaliile programului pentru cele 10 zile dintre moartea reginei și înmormântarea ei includ toate detaliile posibile.

ADVERTISEMENT

Acestea sunt detaliile complete ale Operațiunii London Bridge și ale Operațiunii Spring Tide – planul pentru urcarea pe tron ​​a lui Charles.

Ziua morții Reginei Elisabeta a II-a

În primele ore de după moartea reginei, va avea loc o „cascadă de apeluri” prin care primul ministru, secretarul de cabinet și cei mai înalți miniștri și oficiali vor fi informați cu privire la decesul reginei. Premierul va fi informat de secretarul privat al reginei, care va informa și Biroul Consiliului Privat, care coordonează activitatea guvernamentală în numele monarhului.

ADVERTISEMENT

Pe plan intern, ziua va fi denumită „Ziua Z”. Fiecare zi următoare înainte de înmormântare va fi denumită „Z+1”, „Z+2” și așa mai departe.

Casa regală va emite o „notificare oficială” prin care va transmite știrea publicului.

Un script de apel pentru secretarii permanenți de departamente, care descrie cum să transmită vestea miniștrilor lor le cere să spună: „Tocmai am fost informați despre moartea Majestății Sale Regina”. Miniștrilor li se va spune că „este necesară discreție”.

ADVERTISEMENT

Miniștrii și înalții funcționari publici vor primi, de asemenea, un e-mail de la secretarul cabinetului, un proiect al căruia va spune: „Stimați colegi, Vă scriu cu tristețe pentru a vă informa despre moartea Majestății Sale Regina”.

La primirea acestui e-mail, steagurile de pe Whitehall vor fi coborâte în bernă. Scopul este ca acest lucru să se poată face în 10 minute.

Într-un exercițiu întreprins cu câțiva ani în urmă, Downing Street și-a exprimat îngrijorarea că acest lucru ar fi imposibil, deoarece nu ar exista un ofițer permanent la fața locului care să coboare steagurile de pe clădirile principalelor instituții britanice.. Un oficial al Guvernului a avertizat că echipa prim-ministrului riscă furia publică dacă steagul nu poate fi coborât în acest interval de timp.

Într-un semn al vremurilor, multe dintre planurile imediate se referă la rețelele sociale. Site-ul familiei regale se va schimba într-o pagină neagră cu o scurtă declarație care confirmă moartea reginei. Site-ul web al guvernului Regatului Unit – GOV.UK – va afișa un banner negru în partea de sus. Toate paginile de rețele sociale ale departamentelor guvernamentale vor afișa, de asemenea, un banner negru și își vor schimba fotografiile de profil cu emblema departamentului. Conținutul non-urgent nu trebuie publicat. Retweet-urile sunt interzise în mod explicit, cu excepția cazului în care sunt autorizate de șeful de comunicații al guvernului central.

Familia regală va anunța planurile pentru înmormântarea reginei, care vor avea loc la 10 zile de la moartea acesteia.

Premierul va fi primul membru al guvernului care va face o declarație. Toți ceilalți membri ai guvernului vor fi instruiți să nu comenteze decât după ce premierul va vorbi. Va fi anunțat un minut național de reculegere.

Prim-ministrul va ține apoi o audiență cu noul rege, iar la ora 18, regele Charles va transmite o emisiune către națiune.

În același timp, va avea loc o slujbă de pomenire la Catedrala Sf. Paul din inima Londrei. Prim-ministrul și un număr mic de miniștri înalți vor participa. Serviciul este planificat să apară „spontan”, conform documentelor oficiale văzute de Politico.

Ce se va întâmpla în zilele următoare

La ora 10.00, a doua zi după moartea reginei, Consiliul de Aderare – care include personalități guvernamentale de rang înalt – se întrunește la Palatul St. James pentru a-l proclama pe Regele Charles drept noul suveran.

Sute de înalți demnitari, inclusiv premierul și miniștrii seniori, vor fi rugați să participe, domnii fiind așteptați să îmbrace costume închise la culoare. Nu trebuie purtate bijuterii. Proclamația va fi apoi citită la Palatul St. James și la Bursa Regală din City of London, confirmându-l pe Charles ca rege.

Parlamentul se va întruni pentru a conveni asupra unui mesaj de condoleanțe. Toate celelalte lucrări parlamentare vor fi suspendate timp de 10 zile. Parlamentarii vor da omagiu în Camera Comunelor. La ora 15.30, premierul și Cabinetul vor ține o audiență cu noul rege. Miniștrilor li se va spune să nu-și aducă soțiile.

În Ziua Z+2, sicriul reginei se va întoarce la Palatul Buckingham. Dacă regina moare la Palatul Balmoral din Scoția, operațiunea UNICORN va fi activată, ceea ce înseamnă că trupul ei va fi transportat la Londra cu trenul regal.

În Ziua Z+3, dimineața, regele Charles va primi moțiunea de condoleanțe la Westminster Hall, iar după-amiaza, el va începe un tur al Regatului Unit, începând cu o vizită la parlamentul scoțian și o slujbă la Catedrala St. Giles din Edinburgh.

În Ziua Z+4, Regele Charles va merge în Irlanda de Nord, unde va primi o altă moțiune de condoleanțe la Castelul Hillsborough și va participa la o slujbă la Catedrala Sf. Ana din Belfast.

Tot în această zi va avea loc o repetiție pentru Operațiunea LEU, procesiunea sicriului de la Palatul Buckingham la Palatul Westminster.

În cea de-a cincea zi după decesul reginei, va avea loc procesiunea de la Palatul Buckingham la Palatul Westminster de-a lungul unui traseu ceremonial prin Londra, urmată de o slujbă în Westminster Hall după sosirea sicriului.

Din ziua Z+6 până în ziua Z+9, trupul reginei va sta la Palatul Westminster timp de trei zile, într-o operațiune cu numele de cod „Feather”. Sicriul ei va fi așezat în mijlocul Westminster Hall, care va fi deschisă publicului timp de 23 de ore pe zi, inclusiv cu bilete pentru VIP.

În cele trei zile o serie de ministere ale guvernului vor avea agenda extrem de încărcată, și în special Ministerul de Externe, cel de Transport și Ministerul de Interne. Toate cele trei departamente vor trebui să gestioneze sute de mii de oameni, dar și șefi de stat și VIP-uri, care vor dori să sosească la Londra pentru a participa la funeraliile de stat.

Ministerul pentru Transport și-a exprimat îngrijorarea că numărul de persoane care ar putea dori să călătorească la Londra ar putea cauza probleme majore rețelei de transport. Mai mult, într-o evaluare uimitoare a scenelor care s-ar putea desfășura, o notă avertizează asupra unui scenariu nefavorabil în care Londra devine literalmente „plină” pentru prima dată, în timp ce sute de mii de oameni încearcă să participe – cu cazare, drumurile, transportul public, alimentația, poliția, asistența medicală și serviciile de bază, toate aproape de limită.

Ziua înmormântării de stat va fi o „Ziua de doliu național”.

Înmormântarea de stat în sine va avea loc la Westminster Abbey. La prânz vor fi două minute de reculegere în toată țara. Procesiunile vor avea loc la Londra și Windsor.

Va avea loc o slujbă în Capela Sf. Gheorghe de la Castelul Windsor, iar regina va fi înmormântată în Capela Memorială Regele George al VI-lea a castelului.

ADVERTISEMENT