Fotbal international

Planul B pentru Serie A. Ce vor să facă italienii dacă pandemia va amenința iar să oprească fotbalul

22.10.2020 | 18:10
Planul B pentru Serie A Ce vor sa faca italienii daca pandemia va ameninta iar sa opreasca fotbalul
ADVERTISEMENT

Liga Serie A (formată din echipele din primul eşalon din Italia) şi Federaţia Italiană de Fotbal vor să încheie campionatul pe teren, dorinţă împărtăşită şi de ministrul Sportului din peninsulă, Vincenzo Spadafora.

„Omul gospodar îşi face iarna car şi vara sanie“ spune un proverb de la noi care se aplică mai degrabă italienilor, pentru că forurile de decizie s-au gândit deja la un plan B, în cazul în care pandemia va ameninţa din nou oprirea competiţiilor.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de Italia, în România nu există încă niciun proiect de genul acesta. Asta deși campionatul precedent s-a încheiat cu greu, după intervenţia FRF, în contextul în care LPF nu a fost capabilă să stabilească nişte reguli clare.

Italienii au stabilit deja soluția de avarie

Acelaşi ministru Spatafora, mult mai implicat decât omologul său mioritic, a lansat o invitaţie cluburilor din Serie A, pentru stabilirea regulilor ce trebuie aplicate, în cazul în care competiţia ar fi din nou blocată.

ADVERTISEMENT

Conform Tuttomercato, formaţiile din primul eşalon erau deja pregătite pentru un asemenea scenariu. Mai exact, tot mai multe dintre ele achesează la ideea unui sistem play-off.

Propunerea nu este neapărat nouă, fiind vehiculată încă din luna martie, când a fost luată în calcul, dar respinsă, pentru reluarea sezonului precedent, terminat în cele din urmă după disputarea tuturor meciurilor amânate în intervalul martie-iunie.

ADVERTISEMENT

Federaţia Italiană de Fotbal analizează posibilitatea de schimbare a formatului încă de la izbucnirea pandemiei, iar preşedintele Gabriele Gravina a fost împuternicit în acest sens, doar că, momentan, Federaţia preferă planul A, şi anume să încheie campionatul în formatul actual.

Cum arată exact planul B pentru Serie A

Prima condiţie în planul B este aceea de a duce turul până la final. Astfel, fiecare formaţie va fi jucat împotriva tuturor celorlalte şi un clasament echitabil ar putea fi stabilit. Dacă acest criteriu ar fi îndeplinit, nu ar mai fi nevoie de algoritmi complicaţi pentru stabilirea unei ierarhii.

ADVERTISEMENT

Ar urma faza play-off, oarecum similară cu aceea din România, doar că dublată. Cele 20 de echipe din Serie A ar fi împărţite în 4 grupe. Primele 12 clasate vor fi distribuite în două grupe de câte 6, iar ultimele 8, în alte două grupe de câte patru. Toate ar urma să joace tur-retur.

Evident, grupele de 6 vor lupta pentru titlul de campioană. Ocupantele primelor două poziţii în fiecare dintre grupe se vor califica în semifinale, care se vor juca într-o singură manşă, urmând ca învingătoarele să dispute finala campionatului. O adevărată finală a campionatului, întrucât învingătoarea va fi declarată campioana Italiei.

În acest scenariu, noua campioană ar avea de disputat 31 de meciuri (19 în tur, 10 în grupă, semifinală şi finală), faţă de 38 de etape, câte sunt într-un sezon de Serie A. La retrogradare, sistemul va fi similar, pentru a se stabili cele trei formaţii care vor juca în Serie B.

ADVERTISEMENT