În următorii ani, România ar putea fi una dintre țările din Europa care să se transforme radical, iar la bază este un plan de 5 miliarde de euro. Investiția gigant este una cu fonduri din PNRR.
Țara noastră are în față o oportunitate majoră de creștere economică. La originea ei stă un ambițios plan de digitalizare și introducere a Inteligenței Artificiale (AI).
O analiză realizată de Business ING și compania Gov-Smart relevă faptul că implementarea acestui plan ar putea genera o creștere a veniturilor organizațiilor cu până la 10%. În plus, economia națională ar putea înregistra o creștere de 13,5% în următorii șase ani.
Conform estimărilor din Strategia Națională în domeniul Inteligenței Artificiale, până în 2027, o proporție de 20,5% din fondurile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), mai exact 5 miliarde de euro, ar urma să fie investită în dezvoltarea unui ecosistem digital performant şi încurajarea introducerii sistemelor AI atât în serviciile publice, dar şi în cele private.
Acestă sumă uriașă de bani venită din PNRR va ajuta la digitalizarea companiilor, modernizarea serviciilor publice și dezvoltarea competențelor digitale în rândul populației.
Planul este unul menit să schimbe radical fața țării noastre. În prezent, România este la coada clasamentului european în ceea ce privește integrarea AI în afaceri.
Numai 1% din companiile active utilizează această tehnologie. Din cele 5 miliarde, circa un miliard de euro va fi investit în formarea competențelor digitale ale cetățenilor.
Dacă ne uităm la educația în domeniul AI, România se află pe locul 18 în Uniunea Europeană. Suntem multe în urma unor state ca Germania, Olanda și Suedia. În consecință, pentru a putea beneficia pe deplin de potențialul AI, țara noastră va trebui să investească nu doar în tehnologie, ci și în educație și pregătirea forței de muncă.
Analiza Business ING și compania Gov-Smart, citată de TVR, scoate în evidență și partea negativă a planului. Astfel, deși AI poate aduce noi oportunități și eficiență în afaceri, există riscuri ca pierderea locurilor de muncă și creșterea inegalității economice.