POT (Partidul Oamenilor Tineri) vrea să deschidă o acțiune internațională împotriva statului român, după ce Curtea Constituțională a decis anularea alegerilor prezidențiale, pe baza raportului desecretizat al CSAT. POT este partidul care și-a asumat susținerea pentru Călin Georgescu.
Anamaria Gavrilă, șefa POT, spune că a intrat în legătură cu o firmă de avocatură din străinătate, pentru a putea deschide o acțiune în justiție împotriva statului român.
Costurile unei astfel de acțiuni se ridică la 40.000 de euro, susține Anamaria Gavrilă, sumă pe care formațiunea politică ”o va avea cât de curând”, potrivit acesteia.
”Atitudinea pe care a avut-o sistemul de justiție cu acțiunile domnului Călin Georgescu ne-a făcut să mergem la ideea de a apela la o firmă de avocatură din străinătate pentru a înainta niște acțiuni.
Este foarte dificil în sistemul de justiție pe care îl avem, care ați văzut cum funcționează, să continui să lucrezi cu avocați din România. Nu pentru că nu sunt buni, ci pentru că noi avem nevoie să ridicăm această cauză – și cauza POT și cauza turului 2 de alegeri prezidențiale – la nivel internațional. Pentru asta avem nevoie de o firmă de avocatură din străinătate.
Am luat legătura cu această firmă și costurile juridice se ridică undeva la 40.000 de euro. Ei bine, aceasta este soluția pe care noi am găsit-o acum de a acționa mai departe în judecată statul român. Pentru că eu nu văd altă soluție.
Dacă noi nu spunem cu gura mare ce se întâmplă, să știe toată lumea și ca să nu se mai întâmple, să se oprească; și ca să afle și alții ce se întâmplă în România, trebuie să apelăm la o firmă străină. Costurile sunt undeva la 40.000 de euro și cât de curând vom avea această sumă”, a declarat Anamaria Gavrilă, într-o înregistrare pe Youtube.
Ea a precizat că banii vin din donații voluntare realizate de simpatizanții mișcării POT.
Declarațiile vin în contextul în care Călin Georgescu, candidatul cu cele mai multe voturi primite în turul I al alegerilor prezidențiale, a chemat în instanță Biroul Electoral Central și mai multe instituții pentru anularea alegerilor.
Georgescu a caracterizat situația drept ”un precedent periculos pentru întreaga lume”, la ieșirea din sala de judecată.
După prima înfățișare, Curtea Supremă și-a declinat competența materială, în acest dosar, în favoarea Curții de Apel București.
Printre insituțiile chemate în judecată de Călin Georgescu se mai numără: Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării, Guvern, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională, SRI, preşedintele Klaus Iohannis şi Elena Lasconi.
CCR a decis anularea alegerilor prezidențiale pe baza unui raport al serviciilor secrete, prezentat în CSAT, care făcea referire la finanțarea ilegală a campaniei pentru alegerile prezidențiale ale candidatului Călin Georgescu.
Acesta a declarat zero cheltuieli către Autoritatea Electorală Permanentă, în condițiile în care din raportul SRI rezultă un cost de finanțare al campaniei care a depășit un milion de euro.
Banii au fost plătiți de diverși oameni de afaceri și ar fi ajuns la influenceri prin intermediul unei companii de marketing digital. O recentă investigație realizată de publicația Snoop indică PNL drept unul dintre finanțatorii campaniei care a dus la sporirea vizibilității lui Călin Georgescu în mediul online.
Reprezentanții societății spun că au primit bani doar pentru a dezvolta o campanie de conștientizare a importanței participării la vot, însă aceasta a fost ”deturnată” de ”boți”, cu scopul de a-l sprijini în mod direct pe Călin Georgescu.