News

Planul liderilor UE privind viitorul Ucrainei. Ce s-a stabilit la summit-ul de la Paris: “Europa este pregătită”

În cadrul summit-ului de la Paris s-a avut în vedere viitorul Ucrainei, în contextul războiului cu Rusia. Secretarul general al NATO susține că Europa este pregătită
18.02.2025 | 07:30
Planul liderilor UE privind viitorul Ucrainei Ce sa stabilit la summitul de la Paris Europa este pregatita
Ce au stabilit liderii UE, în privința Ucrainei. Foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

În cadrul summit-ului a fost discutat viitorul Ucrainei, dar și situația actuală a Europei, în raport cu acest război. Președinta Comisiei Europene a susținut că nu se investesc destui bani pentru apărare.

„Europa este pregătită”

În cadrul întâlnirii de la Paris a fost prezent și secretarul general al NATO, la invitația președintelui francez Emmanuel Macron, Mark Rutte. Acesta susține că Europa va oferi garanții de securitate Ucrainei.

ADVERTISEMENT

„Europa este pregătită şi are voinţa să se întărească, să preia iniţiativa în a oferi garanţii de securitate Ucrainei”, a declarat Mark Rutte, la finalul reuniunii, conform AFP, citat de Agerpres.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarată că securitatea Europei se află „într-un punct de cotitură” și trebuie luate măsuri.

ADVERTISEMENT

Aceasta a făcut apel la europeni să „treacă la acțiune” și să facă mai multe investiții pe partea de apărare, în contextul în care războiul Rusia-Ucraina durează de aproape trei ani, iar SUA amenință că își va reduce sprijinul pentru NATO, conform Le Monde.

„Astăzi, la Paris, am reafirmat că Ucraina merită pacea prin putere. Pace care respectă independența și integritatea sa teritorială, cu garanții de securitate puternice.

ADVERTISEMENT

Europa își asumă pe deplin partea sa de asistență militară pentru Ucraina. În același timp, avem nevoie de o creștere a apărării în Europa”, a susținut Ursula von der Leyen, într-o postare pe rețeaua de scoializare X.

ADVERTISEMENT

Nu este pentru prima oară când președinta Comisiei Europene vorbește despre întărirea securității în Europa. Și în cadrul Conderinței de la Munchen s-a pus accent pe această problemă.

„Cheltuielile noastre pentru apărare au crescut de la puțin peste 200 de miliarde de euro înainte de război la peste 320 de miliarde de euro în 2024. Trebuie încă să creștem considerabil această cifră”, a explicat Ursula von der Leyen, conform sursei menționate.

În acest context, ea a oferit o primă abordare. A declarat că statele membre ar putea solicita un tratament bugetar preferențial pentru cheltuielile lor de apărare. Asta le-ar permite să slăbească strânsoarea criteriilor de la Maastricht. Cu alte cuvinte, pentru a-și compensa cheltuielile de apărare, statele membre nu ar fi obligate să crească impozitele sau să reducă beneficiile sociale, relatează Le Monde.