Donald Trump va avea putere de decizie doar din ianuarie, momentul în care va prelua oficial responsabilitatea de a fi președintele SUA. Cu toate acestea, lumea așteaptă deja primele semnale pentru o pace durabilă în Ucraina, în condițiile în care Donald Trump a promis că va obține pacea în ”cel mult 24 de ore” după ce ajunge președinte.
Așadar, potrivit sursei citate, care a stat de vorbă cu mai mulți apropiați ai lui Trump, o idee principală ar fi interzicerea aderării Ucrainei la NATO. Sau cel puțin amânarea pentru 20 de ani. O promisiune care ar mulțumi Rusia la nivel teoretic, pentru că practic Ucraina oricum nu are cum să adere niciodată la NATO.
Președintele Volodimir Zelenski își prezentase un plan de pace care să se lase cu învingerea Rusiei, însă un punct cheie era aderarea Ucrainei la NATO. Acest lucru părea imposibil și înainte ca Donald Trump să își expună ”planul”, în condițiile în care o țară aflată în război nu poate adera la NATO.
În schimb, ucrainenii au primit doar promisiuni deșarte pe care nu le crede nimeni. Acum, optica se va schimba radical și Donald Trump va promite Rusiei că Ucraina nu are ce să caute în NATO pentru cel puțin 20 de ani. Un scenariu care ar conveni de minune Moscovei, care va profita de un armistițiu și de o pace pentru a-și reface puterile și pentru a ataca cu toată forța pe mai multe direcții în Europa de Est.
Cel puțin asta cred analiștii militari pro-ucraineni, care nu dau doi lei pe cuvântul Moscovei. Conform Kyiv Independent, care citează WSJ, Donald Trump a promis de multe ori că va pune capăt invaziei ruse în 24 de ore și că va scoate SUA din război.
Pe lângă imposibilitatea ca Ucraina să adere la NATO timp de 20 de ani ar urma ca Ucraina să cedeze toate teritoriile pierdute și să se creeze o zonă demilitarizată în est. Rusia ocupă momentan 20% din teritoriul ucrainean în sud și est, însă pierde zilnic aproximativ 1.000 de soldați.
Un mare avantaj pe care îl are Donald Trump e că peste 90% dintre votanți au declarat la exit-poll că nu sunt interesați de politica externă, astfel că războiul din Ucraina a devenit cu siguranță un subiect nu prea popular, pe care Donald Trump îl poate trata cum dorește.
Cât despre propunerile lui Trump, acestea devin și mai interesante. Deși nu e clar cine ar supraveghea zona demilitarizată de 1.300 de kilometri, un consilier al lui Trump a declarat că americanii le vor cere ”aliaților” europeni să-și trimită trupele pe front.
Președintele american este imprevizibil și are tendința de a lua decizii politice majore pe loc, din instinct, mai arată sursa citată. În luna iunie, generalii în rezervă Keith Kellogg și Fred Fleitz au propus ca SUA să blocheze orice ajutor militar pentru Ucraina dacă aceasta nu acceptă să poarte negocieri de pace cu Rusia.
La fel ar fi urmat să fie avertizată și Rusia, dacă nu ar fi acceptat negocierile de pace. E neclar dacă Donald Trump ar fi de acord cu acest plan. ”Nu susțin că a fost de acord cu el sau că a fost de acord cu fiecare cuvânt din el”, a transmis Kellogg.
La fel de interesant e că Ucraina ar primi interzis 20 de ani în NATO, dar ar primi în schimb ”un acord de pace cuprinzător și verificabil cu garanții de securitate”. SUA ar urma să aprovizioneze masiv Ucraina cu armament pentru a descuraja orice atac al Rusiei.