Fotbal intern

Planul lui Gigi Becali dă roade! Cum le-a luat FCSB faţa lui Manchester City, Bayern Munchen sau Inter

07.04.2021 | 22:05
Planul lui Gigi Becali da roade Cum lea luat FCSB fata lui Manchester City Bayern Munchen sau Inter
ADVERTISEMENT

Gigi Becali a anunţat în repetate rânduri, de-a lungul ultimilor ani, că îşi doreşte ca FCSB să fie compusă doar din fotbalişti români. Încă nu a ajuns la acest obiectiv, însă formaţia “roş-albastră” este unul dintre liderii din campionatele europene care are în lot un număr mic de străini.

FANATIK a anlizat loturile echipelor care ocupă, în prezent, primul loc în fiecare campionat din Europa, iar FCSB este una dintre formaţiile care au puţini fotbalişti străini. Acum, Toni Petrea se bazează pe trei jucători din afara României: Aristidis Soiledis, Risto Radunovic şi Ante Vukusic. Ultimii doi aduşi chiar în perioada de mercato din iarnă.

ADVERTISEMENT

Planul lui Gigi Becali a dus-o pe FCSB într-un top select, peste forţe din Europa

Un singur lider din Europa, Buducnost, echipa de pe primul loc din campionatul Muntenegrului, are mai puţin străini în lot decât FCSB. Echipa din Podgorica se bazează pe doi fotbalişti care au dublă naţionalitate, sârbă şi muntenegreană.

Linfield, liderul primei ligi din Irlanda de Nord, este la egalitate cu FCSB atunci când vine vorba de jucători străini. Campioana en-titre îi are în lot pe Christy Manzinga (Congo), Navid Nasseri (Iran) şi Conor Pepper (Irlanda).

ADVERTISEMENT

Liderii marilor campionate din Europa au loturi pline de străini, uneori aceştia depăşind numărul jucătorilor autohtoni. Manchester City, care se apropie de un nou titlu în Premier League, are 20 de străini în lotul de 24 de fotbalişti.

Bayern Munchen, liderul din Bundesliga, are 14 străini în lot, în timp ce alţi 12 jucători s-au născut în Germania. O situaţie asemănătoare se întâmplă şi în cazul lui Inter, ocupanta primului loc din Serie A, cu 16 străini în lotul de 25 de fotbalişti.

ADVERTISEMENT

Top 5 lideri din Europa cu cei mai mulţi fotbalişti străini

  • RB Salzburg (Austria) – 20 de străini
  • Sheriff Tiraspol (Moldova) – 20 de străini
  • Rangers (Scoţia) – 20 de străini
  • Manchester City (Anglia) – 20 de străini
  • Ferecvaros (Ungaria) – 19 străini

Top 5 lideri din Europa cu cei mai puţini fotbalişti străini

  • Buducnost (Muntenegru) – 2 străini
  • Linfield (Irlanda de Nord) – 3 străini
  • FCSB (România) – 3 străini
  • Teuta (Albania) – 6 străini
  • Drita (Kosovo) – 6 străini
ADVERTISEMENT

Semifinală de Cupa UEFA cu străini puţini în lot

Sezonul 2005-2006 va rămâne un reper pentru Gigi Becali, atunci când Steaua, aşa cum era denumită FCSB atunci, a atins semifinalele Cupei UEFA. Performanţa era realizată cu doar doi jucători străini în lot. Stagiunea a fost începută cu Vasili Hamutovski în lot, însă portarul s-a transferat în ianuarie 2006 la Tom Tomsk. În aceeaşi perioadă, Gigi Becali îl aducea pe Carlos Fernandes, portar care avea să joace timp de un an la formaţia roş-albastră.

În februarie 2019, Gigi Becali anunţa, din nou, că vrea ca FCSB să se bazeze mai mult pe jucători români, aşa cum se întâmplase când echipa reuşise mari performanţe europene.

“Peste 1-2 ani nu o să mai vedeți niciun jucător străin la Steaua. Poate o să mai apară unul, dar și ăla să fie verificat de Sepsi, de Iași. Eu nu mai stau să verific. Îi văd acolo și după aia îi iau eu dacă îmi plac. Cele mai bune rezultate le-am avut când am avut la echipă mulți români”, spunea Gigi Becali.

FCSB scapă de doi fotbalişti străini în vară

Aristidis Soiledis mai are contract până în vară cu FCSB, iar FANATIK a anunţat în exclusivitate că fundaşul grec este momit cu un salariu de 350.000 de euro pe an de o formaţie din Emiratele Arabe Unite. Jucătorul nu mai intra în planurile liderului din Liga 1, iar recent a fost trimis la echipa a doua, în Liga 3, pentru duelul cu CSA Steaua.

Ante Vukusic este al doilea străin care are zilele numărate la FCSB. Situaţia atacantului croat, care a semnat până în vară, a fost pecetluită încă din start, iar FANATK a dezvăluit cum l-a “executat” Gigi Becali pe fotbalistul de 29 de ani.

În aceste condiţii, Risto Radunovic va rămâne singurul fotbalist străin din lotul FCSB. Muntenegreanul s-a impus în primul “11” al “roş-albaştrilor”, unde evoluează pe postul de fundaş stânga, iar până în prezent a ratat o singură partidă, derby-ul cu CFR Cluj, când a fost suspendat.


  • (P) Cota BETANO pentru Sepsi – FCSB: 2,05 este cota pentru „ambele marchează”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT