News

Planul misterios al miliardarilor Tech din Silicon Valley: o zonă de două ori cât Parisul. Forțele Aeriene verifică o amenințare la adresa securității naționale

Miliardarii Tech din Silicon Valley construiesc din nimic orașul muncitoresc de mâine. O utopie urbană cu o suprafață de două ori mai mare ca Parisul.
30.08.2023 | 08:03
Planul misterios al miliardarilor Tech din Silicon Valley o zona de doua ori cat Parisul Fortele Aeriene verifica o amenintare la adresa securitatii nationale
U.S. Air Force au verificat dacă noul oraș reprezintă o amenințare și dacă investitorii au legături cu China / Foto: colaj/Hepta
ADVERTISEMENT

Bogătașii Tech din Silicon Valley au investit peste un miliard de dolari pentru a cumpăra terenuri în California, pentru a construi un nou oraș din nimic. De aproape un deceniu, elita lumii tehnologiei visează să construiască orașele viitorului în Statele Unite.

O suprafață de două ori cât Parisul

În ultimii cinci ani, o companie misterioasă, Flannery Associates, a achiziționat terenuri în nordul Californiei. O suprafață de peste 222 km2, de două ori mai mare decât Parisul, nu departe de San Francisco. Nimeni nu știa de ce și pentru cine. Acum, vălul a fost ridicat: această entitate a fost înființată de miliardari din domeniul tehnologiei care visează să înființeze acolo un oraș utopic.

ADVERTISEMENT

Acest proiect a fost lansat în 2017 de Jan Sramek. Acest fost bancher de la Goldman Sachs a reușit să convingă unele dintre cele mai mari nume din Silicon Valley pentru a-și atinge obiectivul: Reid Hoffman, cofondatorul rețelei de socializare profesională LinkedIn, Marc Andreessen, unul dintre cei mai renumiți investitori din lumea tehnologiei, și Laurene Powell Jobs, femeie de afaceri și văduva lui Steve Jobs. Aceștia au cheltuit un  miliard de dolari pentru a ridica un oraș, scrie France 24.

Panouri solare, copaci și spații verzi

Flannery Associates a fost foarte discretă în ceea ce privește forma viitorului său oraș și, până în ultimele săptămâni, nu a comunicat cu populația din zonă. Într-un document trimis locuitorilor din zonă, obținut de New York Times, miliardarii explică faptul că vor să construiască „o aglomerare care va avea mii de case noi, o imensă fermă de panouri solare, livezi cu un milion de copaci și multe spații verzi”. Acest oraș ar urma să fie construit între orașele Fairfield și Rio Vista, la aproximativ 75 de kilometri de San Francisco.

ADVERTISEMENT

Informațiile au fost succinte, dar au contribuit la liniștirea autorităților locale cu privire la identitatea acestor cumpărători în serie. Apetitul lor pentru terenuri – în cinci ani, Flannery Associates a devenit cel mai mare proprietar de terenuri din comitatul Solano – a dat naștere la nenumărate speculații de-a lungul anilor.Rațiunea de a fi a entității era cu atât mai intrigantă cu cât aceasta putea oferi până la de cinci ori prețul pieței pentru a-i convinge pe proprietari să își vândă terenurile.

Forțele Aeriene au lansat o anchetă

Această situația a atras atenția și Forțele Aeriene americane, care au lansat o anchetă oficială pentru a stabili dacă aceste achiziții ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității naționale. Pentru că zonele vizate nu erau departe de baza Travis Air Force Base, care este esențială pentru realimentarea și sprijinul logistic pentru misiunile aeriene din Asia. Autoritățile se temeau că Flannery Associates ar putea fi controlată de actori care au legături cu Beijingul.

ADVERTISEMENT

Nu este cazul. Iar proiectul promovat pare a fi benefic pentru California din toate punctele de vedere. Acești tehno-miliardari își propun să folosească fonduri private pentru a finanța un oraș descris ca fiind cât se poate de responsabil din punct de vedere ecologic într-o zonă – periferia orașului San Francisco – afectată de un boom imobiliar și de „o lipsă cronică de locuințe”, după cum spune New York Times.

Cu toate acestea, autoritățile locale nu au fost încântate de obiectivul real al Flannery Associates. Acestea au deplâns „lipsa de comunicare” a acestor întreprinzători bogați, care își ascund de (prea) mult timp adevăratul scop, și au cerut să afle mai multe despre motivațiile acestor constructori de orașe ale secolului 21, înainte de a deschide șampania.

ADVERTISEMENT

Google, Facebook, Tesla au fost acolo

Nu este pentru prima dată când miliardarii din Silicon Valley visează să fie pionierii orașelor viitorului. În 2016, Larry Page, co-fondatorul Google, dorea să îmbunătățească orașele americane cu aglomerări susținute de noile tehnologii. În 2018, Peter Thiel, controversatul și foarte pro-Trump co-fondator al PayPal, a propus înființarea unor orașe plutitoare pentru a scăpa de amenințarea creșterii nivelului mării cauzate de încălzirea globală.

Celebrul incubator californian de start-up-uri Y combinator a înființat, de asemenea, un proiect de construire a orașelor viitorului, în timp ce Facebook negociază cu San Francisco pentru dreptul de a construi ceea ce New York Times a numit „Zucktown” (cu referire la Mark Zuckerberg, fondatorul rețelei de socializare) la periferia metropolei californiene.

Până în prezent, nici una dintre aceste idei nu s-a concretizat. „A vorbi despre aceste proiecte pare să fie mai important pentru acești antreprenori decât a construi efectiv aceste orașe”, spune Elisabetta Ferrari, un sociolog care studiază impactul social și politic al noilor tehnologii la Universitatea din Glasgow. Prezentarea unor orașe ideale le permite acestor miliardari „să demonstreze că au o viziune pentru ca averea lor să fie în beneficiul comunității”, adaugă această specialistă.

Utopii urbane, dar pentru cine?

Dar tocmai aceasta este reticența autorităților din comitatul Solano. Dar nu este vorba doar de scepticism în legătură cu acest încă un proiect de oraș finanțat de magnați ai tehnologiei. Temerile se referă, de asemenea, la construcția „unui megaoraș futurist fără a ține cont de nevoile reale ale comunităților”, subliniază John Garamendi, un ales democrat din California intervievat de cotidianul San Francisco Chronicle.

Cu alte cuvinte, „acești întreprinzători bogați evocă utopii urbane, dar pentru cine?”, se întreabă sociologul Elisabetta Ferrari. Proiectul lui Peter Thiel, de exemplu, promitea o viață mai bună, mai ecologică… pentru cei care își permiteau să trăiască pe barje de lux în largul mării.

Versiunea modernă a orașelor muncitorești

Potrivit cotidianului britanic The Guardian, aceste orașe, dotate cu noi tehnologii, nu sunt altceva decât versiunea modernă a orașelor muncitorești fondate de magnați în timpul Revoluției Industriale. Acesta ar fi cazul, de exemplu, al Snailbrook, ansamblul de locuințe pe care Elon Musk îl construiește în prezent nu departe de fabrica sa Tesla din Texas. „Acestea sunt utopiile antreprenorilor care vor să-și aibă angajații mereu la îndemână”, explică The Guardian.

Orașul de vis al lui Flannery Associates nu este la fel ca Snailbrook sau ca ansamblurile de locuințe pentru muncitori de altădată. Locuințele ar trebui să fie accesibile tuturor, fiind destinate în primul rând clasei de mijloc, după cum subliniază San Francisco Chronicle. Dar, încă o dată, scopul principal este de a face viața mai ușoară pentru grupurile majore din Silicon Valley. Acest nou oraș ar trebui să contribuie la limitarea exploziei chiriilor în regiunea San Francisco, care obligă în prezent angajatorii să mărească salariile pentru a le permite angajaților lor să găsească o locuință adecvată.

Soluții mai bune decât ce oferă statul

Toți acești miliardari ilustrează, de asemenea, excesele a ceea ce Elisabetta Ferrari numește „tehno-soluționare”: „Este ideea că există o aplicație pentru orice și că soluțiile bazate pe tehnologie sunt neapărat cele mai bune”, rezumă ea. Și pentru că acești antreprenori și investitori reprezintă crema în domeniul lor, „își imaginează în mod inevitabil că sunt mai bine plasați decât autoritățile publice pentru a rezolva probleme precum planificarea urbană de mâine”, spune ea.

Dar nu trebuie să vă înșelați, potrivit sociologului, aceasta este „o abordare foarte neoliberală a situației. Cu alte cuvinte, acești miliardari apără ideea că sectorul privat și piața oferă în mod necesar soluții mai bune la provocările viitorului decât statul”.

ADVERTISEMENT
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Ce s-a scris în presa din Danemarca despre jucătoarele României, după victoria la...
Ce s-a scris în presa din Danemarca despre jucătoarele României, după victoria la 16 goluri diferență
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături...
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături de iubitul ei, Victor Cornea
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în...
Elon Musk, redus la tăcere atunci când cineva a găsit o hibă în planul său de a coloniza planeta Marte. Despre ce este vorba
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să...
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să locuiască
PENSII MAJORATE CU 70%! Președintele Casei de Pensii a spus abia acum, la...
PENSII MAJORATE CU 70%! Președintele Casei de Pensii a spus abia acum, la final de an
Familia Regală câștigă disputa cu Statul. Instanța a decis acordarea compensațiilor pentru pădurile...
Familia Regală câștigă disputa cu Statul. Instanța a decis acordarea compensațiilor pentru pădurile protejate
Gogoașă din ”Trăsniții NATO” tot mai aproape de sfârșit! Actorul se luptă cu...
Gogoașă din ”Trăsniții NATO” tot mai aproape de sfârșit! Actorul se luptă cu aceeași boală care a răpus-o pe Rona Hartner! ”Să mai prind măcar 5 ani”
IMAGINI RARE cu fiul cel mare al Nicoletei Luciu. Detaliul care a atras...
IMAGINI RARE cu fiul cel mare al Nicoletei Luciu. Detaliul care a atras atenția tuturor celor care au văzut pozele
Un polițist și-a prins soția în apartament cu amantul. Au urmat scene de...
Un polițist și-a prins soția în apartament cu amantul. Au urmat scene de groază, bărbatul fiind grav rănit
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc...
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc banii de ele și se schimbă totul la locul de muncă
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română