Departamentul Apărării din SUA analizează retragerea soldaților din România, Polonia și alte țări, la cererea Rusiei. Conform presei din SUA, Donald Trump a avertizat deja Europa că va trebui să se descurce singură în fața eventualelor amenințări din partea Rusiei.
Golul lăsat de americani ar putea fi umplut de francezi, care s-au arătat deja dispuși să trimită soldați la noi în țară. Mai mult, Uniunea Europeană face planuri pentru o armată comună. Momentan, în Europa sunt aproximativ 100.000 de soldați americani, peste 70.000 fiind staționați în țări care Germania, Polonia și Italia.
Sub administrația Biden, americanii au trimis în țara noastră sub 2.000 de soldați, 1.500 dintre aceștia fiind la Mihail Kogălniceanu. Alte efective mai mici sunt la Deveselu și Câmpia Turzii. Planul era ca unitatea din Dobrogea să fie extinsă până la 10.000 de militari, cu tot cu familii.
Acum, Casa Albă vrea să retragă militarii din Europa de Est sau să reducă numărul acestora de la 20.000 la 10.000. Americanii se vor retrage cu tot cu tehnica militară, fiind neclar ce se va alege de scutul de la Deveselu. Ilie Bolojan, președintele interimar al României, nu știe momentan despre acest plan.
„Nu există nicio discuţie şi nicio informaţie oficială care să confirme. Am discutat cu ministrul Apărării, domnul Tîlvăr, să comunice oficial o poziţie MApN legat de acest aspect„, a declarat Ilie Bolojan. Cu toate acestea, România stă destul de prost la capitolul relații diplomatice cu SUA, drept dovadă modul în care țara noastră a fost blocată în programul Visa Waiver.
Șeful Pentagonului, Pete Hegseth, anunțase că Europa va trebui să se descurce fără trupele americane, pentru că SUA vor avea alte priorități, cum ar fi un conflict cu China. „Realitățile strategice dure împiedică Statele Unite ale Americii să se mai concentreze în primul rând pe securitatea Europei. Trebuie să ne concentrăm pe securitatea propriilor frontiere”, a declarat Pete Hegseth.
„Este cea mai delicată veste pe care o primim în acest moment. Retragerea trupelor americane ar însemna de fapt eliberarea unei zone de interes pentru Moscova. Aceste capabilităţi americane sunt unice„, a declarat analistul militar Cristian Barbu pentru Observatornews.ro. Serviciile secrete din Europa avertizează că Rusia ar putea invada în cel mult șapte ani, astfel că majoritatea țărilor vestice își pregătesc cetățenii de război. Nu este cazul României, unde politicienii preferă să ignore subiectul.