News

Planul PSD pentru redresarea învățământului. Documentul înmânat lui Klaus Iohannis, după discuțiile despre România Educată

PSD a prezentat un plan pentru redresarea învățământului românesc după discuțiile despre programul România Educată.
06.07.2021 | 23:15
Planul PSD pentru redresarea invatamantului Documentul inmanat lui Klaus Iohannis dupa discutiile despre Romania Educata
ADVERTISEMENT

Social democrații i-au înmânat lui Klaus Iohannis un document intitulat “24 de măsuri imediate pentru cele 12 deziderate asumate prin programul România Educată”.

Politicienii  vor să schimbe din temelii sistemul de educație și să transforme școala românească în una mult mai bună. În aceste zile au avut loc discuții privind programul România Educată, criticat de opoziție.

ADVERTISEMENT

Planul PSD pentru redresarea învățământului

PSD a venit cu o serie de măsuri pentru prevenirea abandonului școlar, prevenirea violenței în școli sau a analfabetismului funcțional, iar  documentul “24 de măsuri imediate pentru cele 12 deziderate asumate prin programul România Educată” a fost deja înmânat lui Klaus Iohannis.

Social democrații mai doresc creșterea salariilor profesorilor și vouchere pentru formare, un nou curriculum național, dublarea imediată a alocațiilor și bani, din fonduri europene, pentru elevii care nu au absențe la școală sau introducerea voucherelor culturale.

ADVERTISEMENT

De asemenea doresc ca elevii să beneficieze de transport gratuit, extinderea programului masa caldă, creșterea accesului elevilor la activitățile din instituțiile statului.

Se atrage și atenția asupra faptului că potrivit statisticilor furnizate de INS, numărul celor care își termina studiile a scăzut în ultimii 10 ani. Astfel PSD dorește implementarea programului “A doua șansă”.

ADVERTISEMENT

“Prevede o primă de instruire în fiecare lună, pentru finalizarea studiilor gimnaziale, liceale/de ucenicie pentru persoanele care au abandonat studiile. Suma este destinată să acopere transportul, masa, cazarea și rechizitele, cu condiția finalizării studiilor, fără a mai întrerupe școala”, se arată în document.

De asemenea se mai propune “finanțarea de noi creșe și unități afterschool și susținerea familiilor în vederea înscrierii copiilor la programe de învățare și formare antepreșcolară. Totodată, se are în vedere o reactualizare și o restructurare a curriculumului național pentru educația timpurie”.

ADVERTISEMENT

Școli cu program prelungit

În program se mai solicită și ca școlile să aibă program prelungit. Astfel, susține PSD copiii nu ar mai fi nevoiți să facă meditații acasă. 

“Înființarea școlilor cu program prelungit, până la ora 16.00, ce oferă gratuit elevilor, pe lângă programul școlar, și posibilitatea de a servi o masa caldă și de a participa la activități de aprofundare, ore remediale și extracurriculare, în funcție de profilul unității de învățământ”, se mai scrie în document.

Printre măsurile propuse se numără și digitalizarea sistemului din învățământ prin “realizarea unui sistem integrat de e-Learning bazat pe o platforma opensource, cu facilități de videoconferință incluse”.

ADVERTISEMENT