News

Planul Republicii Moldova înainte de aderarea la UE. Ce s-ar putea întâmpla în Transnistria

Ce spune Maia Sandu despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ce s-ar putea întâmpla în regiunea separatistă Transnistria
07.05.2024 | 19:01
Planul Republicii Moldova inainte de aderarea la UE Ce sar putea intampla in Transnistria
Maia Sandu, despre planul Republicii Moldova înainte de aderarea la UE. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Înainte de aderarea la UE, Republica Moldova are câteva obiective de îndeplinit, potrivit unei declarații a președintei Maia Sandu. Aflată într-o vizită oficială în Norvegia, lidera de la Chișinău a vorbit despre planul pe care Moldova îl ia în calcul.

Ce își propune Republica Moldova înainte de aderarea la UE

Maia Sandu a spus că își dorește ca regiunea separatistă Transnistria să fie reintegrată înainte de aderarea la Uniunea Europeană. De asemenea, Chișinăul își propune ca acest lucru să aibă loc în următorii șase ani.

ADVERTISEMENT

„Scopul nostru şi misiunea noastră sunt să pregătim ţara pentru aderarea la Uniunea Europeană până în 2030. Ideal ar fi ca până atunci să avem ţara reintegrată.

Lucrăm în acest sens. Dar nu depinde doar de noi. Vom face tot ce este posibil ca să realizăm reintegrarea înaintea de a accede în UE. Dar nu trebuie să excludem şi alte posibilităţi. Angajamentul nostru pentru o rezolvare paşnică a conflictului rămâne la fel de puternic”, a transmis Maia Sandu, în cadrul conferinței de presă din Norvegia, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

„Rusia are infiltrați agenți în instituțiile statului”

Președinta Republicii Moldova a vorbit și despre acțiunile întreprinse de Rusia cu scopul de a destabiliza țara sa. Maia Sandu spune că Moscova are în continuare infiltrați agenți în instituțiile statului.

De altfel, în această săptămână se așteaptă să fie organizate manifestații, care ar fi de fapt controlate de la distanță de Rusia. Pe 9 mai, partidele proruse din Moldova vor marca victoria Moscovei împotriva Germaniei naziste.

ADVERTISEMENT

Însă, în aceeași zi, susținătorii Maiei Sandu vor să celebreze Ziua Europei. „Nu este nimic rău în a manifesta. Republica Moldova este o ţară democratică. Facem tot ce este necesar pentru a garanta libertatea de exprimare a cetăţenilor, indiferent dacă sunt sau nu de acord cu guvernul

Este cu totul altceva când aceste evenimente sunt plătite din afara ţării. Când cei care ies în stradă nu sunt acolo cu propria agendă, ci cu agenda altcuiva”, a mai spus Maia Sandu.

ADVERTISEMENT

Premierul Norvegiei Jonas Gahr Store a anunțat că țara sa va sprijini Republica Moldova cu 350 de milioane de coroane (aproximativ 30 de milioane de euro). Ajutorul financiar va fi utilizat pentru a susține domeniul energetic și educațional.

 

 

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce...
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din...
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din România unde soarele "răsare" de două ori: "Fascinant"
Cum a fost surprins celebrul milionar care a ajuns să ceară bani pe...
Cum a fost surprins celebrul milionar care a ajuns să ceară bani pe străzi pentru o pâine
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Iosif Rotariu, devastat de durere. Soția lui a murit în somn
Iosif Rotariu, devastat de durere. Soția lui a murit în somn
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt...
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt de «poftă», nu au gustul celor de iunie. Mai mult, ce găsești acum pe tarabă sunt din import”
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol...
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol principal. Are o poveste emoționantă și a fost văzut deja de milioane de oameni