Secretarul de stat al Ministerului român al Energiei, Pavel-Casian Nițulescu, vine cu o veste bună. Turkmenistanul s-ar putea implica într-un plan important ce vizează țara noastră.
Turkmenistanul ar putea contribui la extinderea Coridorului sudic de gaze. Accesul direct al țării noastre la Coridorul sudic și la Coridorul vertical de gaze ar putea aduce beneficii. Resursele naturale venite de pe această rută sunt mai ieftine, iar alternativa este una pe termen lung, anunță Pavel-Casian Nițulescu, conform stiripesurse.ro.
„Turkmenistanul poate aduce o contribuție importantă în rândul furnizorilor de gaze naturale pentru proiectele Coridorului sudic de gaze și Coridorului vertical de gaze. Planurile de extindere a Coridorului sudic de gaze sunt de importanță strategică, deoarece sunt necesari noi furnizori de gaze, în special pentru țările din Balcani și din Europa de Sud-Est.
România sprijină extinderea Coridorului sudic de gaze și consideră că este nevoie de acțiune imediată și de resurse concrete în acest scop. Cu resursele sale semnificative de gaz, Turkmenistanul ar putea contribui la extinderea Coridorului sudic de gaze, dacă se identifică o rută de transport viabilă”, a spus el.
Nițulescu a menționat că țara noastră apreciază faptul Turkmenistanul a devenit un jucător foarte activ în dialogul internațional privind proiectele de securitate energetică ce vizează diversificarea surselor de aprovizionare cu energie pentru Europa.
„Prin urmare, sunt de interes evoluțiile privind alternativele de transport pentru volumele de gaz turkmen, care ar permite să ajungă cantități importante de gaz din Turkmenistan pe piața europeană”, a mai spus secretarul de stat.
Conform celor spuse de Nițulescu, România acordă o mare importanță dezvoltării relațiilor energetice cu Turkmenistanul, având în vedere tradiția îndelungată în sectorul petrolului și gazelor și potențialul de valorificare a oportunităților de cooperare dintre țări.
„Cooperarea energetică constituie o componentă strategică a dialogului bilateral dintre România și Turkmenistan. Având în vedere existența unui potențial real de cooperare neexploatat, dialogul direct cu partenerii din Turkmenistan poate permite identificarea de noi direcții de cooperare în sectorul energetic.
România, prin statutul său de membru al Uniunii Europene, prin poziția sa geografică și participarea sa la resursele strategice ale proiectelor energetice regionale din Turkmenistan, poate oferi oportunități de acces pe piața energetică regională de lungă durată”, a precizat Nițulescu, conform sursei menționate.