În curând, țara noastră va fi conectată cu peste 30 dintre cele mai mari orașe din Europa. Dacă se va concretiza, planul măreț va concura cu transportul aerian.
În viitor, românii vor putea ajunge în Italia, Marea Britanie sau Turcia mult mai rapid, fără să apeleze la transportul aerian. Este propunerea think tank-ului danez 21st Europe. Gigantul cu sediul la Copenhaga a adus în discuție crearea unei linii feroviare pan-europene, care să funcționeze similar cu o linie de metrou.
21st Europe a propus ca această linie de metrou la scară continentală să se numească Starline și să conecteze 39 de destinații din întreaga Europa. Printre țările prin care ar urma să treacă această linie feroviară se numără inclusiv Turcia, Ucraina și Marea Britanie.
Potrivit Euronews, în total, proiectul uriaș ar urma să însumeze 22.000 de kilometri de cale ferată ultrarapidă. Momentan, pe site-ul celor de la 21st Europe a fost publicată o hartă, iar Bucureștiul se numără printre orașele care vor fi conectate la nivelul Europei.
Proiectul de a crea o linie feroviară care să unească punctele principale din Europa a luat naștere ca urmare a nevoii de conexiune interstatală. În prezent, rețeaua feroviară la nivelul continentului este una fragmentată și inegală. Tocmai de aceea, think tank-ul 21st Europe are de gând să schimbe acest lucru.
În momentul în care acest proiect măreț va prinde contur, va fi principalul rival pentru transportul aerian. Dezvoltatorii liniei de metrou la scară continentală sunt convinși că acest proiect va schimba radical modul în care europenii se deplasează dintr-o țară în alta.
”Un sistem feroviar cu adevărat integrat nu mai este doar o chestiune de confort, ci o necesitate strategică pentru reziliența Europei în secolul XXI.”, au declarat autorii proiectului, potrivit stiripesurse.ro.
Trenurile operate de Starline vor fi ușor recognoscibile. Vagoanele vor avea culoarea albastru închis și nu vor fi împărțite pe clase. În schimb, vor exista diverse zone care vor fi adaptate nevoilor pasagerilor. Printre acestea se numără zonele de liniște, compartimentele pentru familii sau spațiile de lucru.
Stațiile pentru trenurile operate de Starline nu vor fi în centrul orașelor, ci la periferia lor. Totuși, pasagerii nu trebuie să își facă griji, căci acesta va fi conectat cu rețeaua de transport urban. 21st Europe își propune să creeze și hub-uri moderne, dotate cu zone de așteptare, restaurante, magazine și muzee.
Starline își propune ca, odată cu inaugurarea acestei linii feroviare de mare viteză, deplasarea dintr-o țară în alta să fie mult mai rapidă. De exemplu, călătorii ar putea ajunge în aproximativ cinci ore din Berlin în Helsinki.
21st Europe susține că această linie feroviară reprezintă, de fapt, alternativa verde la zborurile pe distanțe scurte. În prezent, în țari precum Franța sau Austria, zborurile pe distanțe lungi au început să fie restricționate.
”Trecerea la transportul feroviar de mare viteză ar putea fi cea mai bună șansă a Europei de a atinge obiectivul de neutralitate climatică până în 2050. În același timp, se va menține mobilitatea rapidă și sustenabilă.”, a afirmat 21st Europe.