News

Planurile UE pentru a scoate țări de sub influența Rusiei și Chinei. Ținte prioritare: Kazahstan, Brazilia, Chile, Nigeria

UE pregătește „îndulcitori” pentru a îndepărta o serie de țări de influența Rusiei și Chinei, pe care le consideră „țări prioritare” în cadrul acestei strategii.
24.04.2023 | 14:35
Planurile UE pentru a scoate tari de sub influenta Rusiei si Chinei Tinte prioritare Kazahstan Brazilia Chile Nigeria
UE vrea să reducă influența Rusiei și Chinei în America Latină, Asia și Africa / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

O informare confidențială prezintă planurile individualizate ale UE pentru a recâștiga – sau a nu pierde – patru ”țări prioritare” aflate la marginea alianței occidentale. Planuri referitoare la cum să își câștige prieteni și să influențeze capitale – în alte țări.

„Bătălia ofertelor”

Oficialii UE au distribuit o informare confidențială care detaliază mai multe planuri individualizate pentru a recâștiga – sau a nu pierde – patru ”țări prioritare” cheie care se află la marginea alianței conduse de Occident, în încercarea de a izola Rusia, a înarma Ucraina și de a contracara China. Țările în cauză sunt Brazilia, Chile, Nigeria și Kazahstan.

ADVERTISEMENT

Documentul indică unde și cum crede UE că poate obține progrese în fiecare dintre aceste țări. Există invocarea, așteptată, a unor posibile acorduri comerciale, dar documentul merge mult mai departe, sugerând oferte personalizate pe care UE le poate face în domeniul energiei, al migrației, al dezvoltării economice sau al coordonării securității. Accentul este pus în mod clar pe edulcoranți, nu pe amenințări.

Obiectivul nedeclarat este ca blocul comunitar să-și facă mai mulți prieteni și să construiască o economie de ultimă generație, fără a se apropia de autocrați. Pentru că Rusia și China planează asupra întregului document, cu mai multe mențiuni neliniștitoare despre influența globală a Moscovei și a Beijingului sau despre comportamentul lor destabilizator.

ADVERTISEMENT

”Ne aflăm într-un mediu geopolitic competitiv: este nu doar o bătălie a narațiunilor, ci este și o bătălie a ofertelor”, argumentează documentul. ”Trebuie să ne îmbunătățim oferta și să ne consolidăm relația cu aceste țări”.

„Reorientarea” politicii externe a UE

Miniștrii afacerilor externe ai UE urmează să discute strategia în cadrul unei reuniuni care va avea loc luni la Luxemburg. Este, a declarat un oficial de rang înalt al UE, ”o reorientare uriașă a modului în care facem politică externă – nu a politicii noastre externe, desigur, ci a modului în care o facem”.

ADVERTISEMENT

Documentul arată cum, la mai bine de un an de la începerea războiului din Ucraina, UE încă are probleme cu modul în care să își extindă influența. În timp ce coaliția centrală a Occidentului a rămas remarcabil de solidă în privința Ucrainei, oficialii s-au străduit să facă progrese mai semnificative în America Latină, Africa și Asia. Mai ales în fața miliardelor pe care China le cheltuie pe aceste continente.

”Nu este o chestiune foarte complicată, dar este bine că acum este reunită într-o strategie oarecum coerentă”, a declarat un diplomat. ”Scopul final”, a adăugat diplomatul, ”ar fi acela de a propune cumva o alternativă care ar putea fi mai atractivă decât ceea ce oferă China”.

ADVERTISEMENT

Grilă pentru fiecare țară

În multe privințe, este ușor de înțeles de ce cele patru țări au ajuns pe lista UE. Fiecare reprezintă un potențial punct de sprijin al blocului comunitar în regiuni în care aliații occidentali se luptă pentru influență (și resurse) cu Rusia și China. Brazilia și Chile se află în America Latină bogată în materii prime; Nigeria este o putere economică în Africa de Vest; Kazahstan deține petrol și gaze în Asia Centrală. Acești factori sunt explicitați într-o grilă pentru fiecare țară, care enumeră ”interesele UE” în țara respectivă, ”interesele” țării și apoi ”provocările” și ”oportunitățile”.

America Latină este în fruntea listei, cu Brazilia și Chile pe primele locuri. ”Există o convingere fermă în rândul liderilor noștri”, a declarat un al doilea oficial de rang înalt al UE, ”că America Latină, Caraibele, sunt o cheie”. Regiunea, a adăugat oficialul, împărtășește în general ”principiile noastre democratice” și ”convingerea că trebuie susținut sistemul multilateral”.

Ambițiile de „actor global” ale Braziliei

În Brazilia, UE vede o deschidere în recenta trecere a țării de la naționalistul de extremă dreapta Jair Bolsonaro la Luiz Inacio Lula da Silva, un veteran al stângii latino-americane. ”Actualul guvern dă semne de dorință de a intensifica cooperarea”, se arată într-un rezumat. Brazilia dorește ”să fie recunoscută și tratată ca un actor global”, adaugă ulterior documentul, și încearcă să ”îmbunătățească accesul la piața UE pentru produsele agricole”.

Lula a semnalat acest lucru, primindu-l pe cancelarul german Olaf Scholz în Brazilia în ianuarie. Dar vizita lui Scholz a arătat, de asemenea, ”provocările” cu care UE consideră că se confruntă în această țară, când Lula a respins fără menajamente pledoaria Germaniei pentru ca Brasilia să sprijine Kievul cu arme și muniții. Lula a lăsat să se înțeleagă că Ucraina a jucat și ea un rol în invazia Rusiei.

Poarta de intrare începe cu comerțul

Documentul menționează că UE ”este îngrijorată” de această poziție, precum și de ”lipsa de aprobare din partea Braziliei în ceea ce privește clima, mediul și aprobarea sanitară a produselor UE”. De asemenea, documentul își exprimă neliniștea cu privire la ”amprenta Chinei” în încercarea Braziliei de a adera la un acord internațional al Organizației Mondiale a Comerțului, notează Politico.

Potrivit documentului, poarta de intrare a UE începe cu comerțul. Blocul comunitar încearcă să revigoreze acordul comercial Mercosur cu țările din America de Sud, blocat de mult timp, și consideră că Brazilia este vitală pentru acest efort. Notează că Brazilia este în favoarea acordului și, sub conducerea lui Lula, dorește să fie ”recunoscută și tratată ca un actor global”.  De asemenea, potrivit documentului, Brazilia nu vrea să depindă de Rusia și Belarus pentru îngrășăminte – o altă deschidere pentru UE. Acesta împinge UE să se concentreze asupra ”tranzițiilor ecologice și digitale” cu președintele Lula.

Stânda din Chile și modelul social al UE

Mergând spre sud, următoarea țintă a UE este Chile, care, de asemenea, a ales recent un lider de stânga în persoana lui Gabriel Boric. În timp ce documentul își exprimă îngrijorarea că ”extrema stângă din Chile pune sub semnul întrebării acordurile comerciale”, acesta vede Chile ca pe un aliat în ceea ce privește ”politicile ecologice” și ca pe o ”voce de sprijin puternic în ceea ce privește Ucraina”.

În plus, Chile este ”interesat de modelul UE de stat social” – aparent o referire la încercările actuale ale țării de a redacta o nouă constituție. Cu toate acestea, China se implică și ea în această țară, se arată în raport, care îndeamnă UE să ”reducă influența crescândă a Chinei în Chile” și susține că Santiago de Chile dorește să se apropie de UE ”ca o alternativă la dilema SUA-China”.

Pentru a contracara acest lucru, documentul sugerează finalizarea unui acord economic UE-Chile de reduceri tarifare, pe care negociatorii l-au pus la punct în decembrie anul trecut, dar care mai trebuie să fie analizat din punct de vedere juridic și tradus înainte de a putea fi ratificat. Potrivit documentului, Chile și-a exprimat ”nemulțumirea față de procedurile interne lungi și complexe ale UE”, care întârzie acordul.

Kazahstan: sancțiuni și petrol

În Asia, documentul se concentrează asupra Kazahstanului, punând un accent deosebit pe efectul de propagare a sancțiunilor UE în această țară. Un interes major al UE în Kazahstan, se spune, este de a se ”asigura că nu există o eludare a sancțiunilor internaționale” impuse Rusiei via această țară. La rândul său, Kazahstanul dorește să evite trimiterea țițeiului său prin Rusia și să ”exporte mai mult petrol către UE”.

UE poate ajuta în acest sens, susține documentul, menționând că Astana dorește în mod activ mai multă cooperare cu UE, mai multe vizite la nivel înalt ale oficialilor UE și chiar ”sprijin public din partea UE pentru agenda sa de reforme”. Obiectivul Kazahstanului, susține documentul: ”Să rămână o platformă de mediere fiabilă între Est și Vest”. Documentul informează că Kazahstanul dorește ca cetățenii săi să călătorească fără vize în UE și sugerează că UE ar putea încheia cu această țară un acord de servicii aeriene la nivelul întregii UE.

Politica migrației față de Nigeria

Înlesnirea intrării legale în UE este, de asemenea, un punct central în secțiunea documentului referitoare la Nigeria, cea mai mare economie din Africa. Astfel, se precizează că Nigeria percepe UE ”ca pe un spațiu închis, cu politici stricte în materie de vize”, care nu are ”deschidere în ceea ce privește migrația legală”.

Nigeria caută ”mai multe oportunități de migrație legală” și reguli mai permisive în materie de vize. În plus, se menționează că noul guvern nigerian ales recent permite ”un nou angajament”. Cu toate acestea, în mod previzibil, documentul afirmă că interesele UE în Nigeria sunt ”în special în ceea ce privește returnările și readmisia” și mai puțin în ceea ce privește migrația legală.

În schimb, documentul îi îndeamnă pe oficiali să combine acțiunile de sensibilizare în domeniul umanitar și al migrației cu stabilirea de contacte economice în domenii precum investițiile în energie, în care Nigeria caută bani de la UE. De asemenea, cele două părți lucrează la un acord de readmisie pentru migranți și la un pact energetic care ar putea fi concretizat ”în lunile următoare”.

După cum a susținut un al treilea oficial UE, blocul comunitar trebuie să înceapă să îmbine toate aceste căi atunci când îi curtează pe alții. ”În această eră a geoeconomiei, UE va trebui să fie mai puțin naivă și mai preocupată de securitatea economică”, a declarat oficialul. ”Acest lucru va necesita o utilizare mai strategică și combinată a întregii panoplii de instrumente disponibile”. Cert este că nu va fi ușor. ”Acest lucru poate funcționa doar dacă există o schimbare de mentalitate și mai multe modalități de colaborare”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT