News

Plasma de la pacienții vindecați de COVID-19 a ajuns pe piața neagră! Suma exorbitantă pe care o plătesc bolnavii

24.06.2020 | 19:59
Plasma de la pacientii vindecati de COVID19 a ajuns pe piata neagra Suma exorbitanta pe care o platesc bolnavii
ADVERTISEMENT

În mai multe țări se dezvoltă un fenomen îngrijorător: plasma de la pacienții vindecați de COVID-19 se vinde pe piața neagră la prețuri exorbitante. Sângele celor vindecați ar conține anticorpi și poate ajuta un alt bolnav să lupte cu boala. 

Acest fenomen a fost pentru prima dată dezvoltat în Pakistan, o țară lovită din plin de noul coronavirus, cu spitale pline de bolnavi COVID-19 și cadre medicale care cad pe capete din cauza noului coronavirus.

ADVERTISEMENT

Astfel, plasma recuperată de la pacienții care s-au vindecat de COVID-19 se vinde pe piața neagră pentru echivalentul a 3500 de euro. Cei disperați pentru un remediu sunt dispuși să dea această sumă, în condițiile în care sistemul medical este în colaps, scrie Guardian.

Plasma de la pacienții vindecați de COVID-19 a ajuns pe piața neagră din mai multe țări!

Plasma de la pacienții recuperați este în teste în întreaga lume ca posibil tratament pentru boală. Conține anticorpi generați de sistemul imunitar la oamenii care au luptat cu noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

Medicii din spitale au spus că au asistat la tranzacții între pacienți și intermediari privind vânzarea plasmei de la pacienții vindecați COVID-19: “Spitalele nu sunt implicate, dar am văzut că tranzacțiile se petrec în fața mea.

De obicei, familia unui pacient iau contact cu cineva care și-a revenit, cerându-i să doneze sânge. Atunci când o anumită sumă este convenită ca plată, de obicei între 200.000 și 800.000 de rupii (1000 – 4000 de euro), merg la un laborator privat și extrag plasma care este donată altui pacient”, a spus un doctor pentru Guardian.

ADVERTISEMENT

Medicul a adăugat: “Știu o familie de cinci membri care au fost depistați pozitivi și care au cheltuit 3.500.000 de rupii pentru plasmă, pe piața neagră. Ei cred că acest remediu este un miracol”, a conchis medicul.

Buteliile de oxigen, furate din spitale și vândute la un preț de 25 de ori mai mare

Surse de la agenția federală de anchetă au confirmat că erau conștienți de vânzările de plasmă de sânge pe piața neagră, dar este de competența poliției să investigheze cazuri individuale.

ADVERTISEMENT

Medicii susțin că spitalele din Islamabad, capitala Pakistanului, au rămas fără medicamente vitale, cum ar fi dexametazona, care s-a dovedit recent că ajută la recuperarea COVID-19, precum și buteliile de oxigen, în condițiile în care se vindeau de 25 de ori mai mult decât prețul pieței.

Pakistanul este în acest moment unul dintre cele mai mari focare COVID-19 din lume, cu 185.000 de cazuri confirmate și peste 5000 de noi infecții pe zi. Autoritățile au anunțat că aceste cazuri s-ar putea înmulți și pot ajunge ca la finalul lunii iulie să fie 1,2 milioane de cazuri.

7000 de cadre medicale din Pakista, infectate de noul coronavirus

Peste 7000 de cadre medicale din Pakistan au fost infectate cu COVID-19 și există mari îngrijorări că dacă numărul infecțiilor va continua să crească sistemul medical va ceda în totalitate și vor fi și mai puține paturi în care să fie tratați pacienții, nemaivorbind de ventilatoare.

Specialiștii din domeniul medicinei sunt îngrijorați pentru că acest fenomen al vânzării pe piața neagră a plasmei din sângele pacienților vindecați de COVID-19 se extinde în din ce în ce mai multe țări.

ADVERTISEMENT