News

Plasma, scoasă din schema de tratament pentru Covid-19. Protocol nou în spitalele românești

03.12.2020 | 18:34
Plasma scoasa din schema de tratament pentru Covid19 Protocol nou in spitalele romanesti
ADVERTISEMENT

Joi, 3 decembrie, au intrat în vigoare modificări privind tratamentul pentru Covid-19 în ţara noastră, reglementat prin Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 487/2020. Conform acestora, plasma a fost scoasă din schema de tratament pentru noul coronavirus.

Protocolul a fost actualizat în acord cu rezultatele studiilor privind eficienţa medicamentelor folosite, la nivel mondial, în tratamentul infecţiei provocate de noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

Cele mai importante modificări privesc tratamentul cu plasmă, a cărei eficiență nu a fost dovedită și a fost oprit. De asemenea, persoanele asimptomatice nu mai primesc antibiotice.

Protocolul de tratament pentru Covid-19, actualizat: Plasma, scoasă din schema de tratament

Monitorul Oficial a publicat, joi, Ordinul Ministerului Sănătății privind modificarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2, printre reglementări regăsindu-se și aceea că utilizarea plasmei este ineficientă.

ADVERTISEMENT

Actul normativ al Guvernului precizează că datele privind eficiența și riscurile plasmei de convalescent sunt contradictorii și nu permit formularea unor indicații certe.

În actul normativ se arată că antiviralele au o eficiență cu atât mai mare cu cât sunt administrate mai devreme în cursul bolii, de preferat în primele 7-10 zile, de aceea antiviralele sunt recomandate în primul rând în formele ușoare și medii ale bolii, scrie RoHealthReview.

ADVERTISEMENT

Potrivit aceleiaşi surse, dintre antiviralele utilizabile, remdesivirul se recomandă doar în formele cu severitate medie sau mare (forme severe/critice), pe criterii de disponibilitate, eficiență și riscuri, iar tratamentul antiinflamator cu corticoizi (de preferat dexametazonă) este indicat la pacienții cu inflamație sistemică și/sau care necesită administrare de oxigen.

În ceea ce priveşte imunomodulatoarele (tocilizumab, anakinra, dexametazonă în doze imunosupresoare, altele) în Ordin se precizează că acestea sunt rezervate doar cazurilor cu inflamație excesivă, necontrolate de corticoizi în doză antiinflamatorie, iar alegerea lor va depinde de efectele adverse posibile și de disponibilitatea unuia sau altuia dintre ele la un moment dat.

ADVERTISEMENT

Iată care sunt, pe scurt, câteva dintre recomandări:

  • Persoana cu infecție asimptomatică cu SARS-CoV-2 nu necesită tratament medicamentos.
  • Colaborarea între medici din diverse specialități medicale este necesară pentru a putea îngriji pacienții cu COVID-19.
  • Dintre antiviralele utilizabile, remdesivirul se recomandă doar în formele cu severitate medie sau mare (forme severe/critice) pe criterii de disponibilitate, eficiență și riscuri.
  • Tratamentul antiinflamator cu corticoizi este indicat la pacienții cu inflamație sistemică și/sau care necesită administrare de oxigen.
  • Imunomodulatoarele sunt rezervate doar cazurilor cu inflamație excesivă, necontrolate de corticoizi în doză antiinflamatorie.
  • Administrarea profilactică de anticoagulant este indicată tuturor pacienților spitalizați, cu excepția celor care primesc deja un tratament anticoagulant.
ADVERTISEMENT