News

Plata cu cardul, acceptată la aproape toate magazinele de la 1 ianuarie. O măsură de combatere a evaziunii fiscale

Toate companiile care au încasări anuale mai mari de 50.000 de lei vor trebui să accepte plata cu cardul începând cu data de 1 ianuarie 2023.
26.12.2022 | 20:31
Plata cu cardul acceptata la aproape toate magazinele de la 1 ianuarie O masura de combatere a evaziunii fiscale
Plata cu cardul se va extinde începând cu anul 2023/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Utilizarea cardului la cumpărături se va extinde și mai mult începând cu anul viitor, întrucât operatorii economici vor fi obligați să dețină POS-uri dacă au încasări anuale mai mari de 50.000 de lei, echivalentul aproximativ a 10.000 de euro.

ANAF speră să reducă evaziunea fiscală

Măsura însă nu a fost luată de dragul românilor care vor să se folosească de această modalitate mai comodă de plată, ci pentru ca Fiscul să limiteze evaziunea întrucât plățile cu cardul sunt mai ușor de monitorizat.

ADVERTISEMENT

Până acum, erau obligați să accepte plata cu cardul doar companiile care aveau o cifră de afaceri mai mare de 50.000 de euro. Însă printr-o ordonanță adoptată de Guvern în luna iulie, OG 16/2022, s-a decis scăderea considerabilă a acestui prag.

Textul ordonanței a fost trimis Parlamentului, însă prin legea de aprobare s-au mai făcut modificări la actul normativ inițial. Astfel, pragul a fost stabilit în moneda națională, nu în euro, cum era prevăzut în ordonanță.

ADVERTISEMENT

În al doilea rând, suma nu mai era trecută în funcție de cifra de afaceri, ci în funcție de încasările anuale în numerar.

Având în vedere scopul reglementării, respectiv, pe de o parte, de a introduce o măsură în plus pentru asigurarea trasabilității fluxurilor bănești, ca premisă majoră pentru combaterea evaziunii fiscale, iar, pe de altă parte, de a permite posesorilor de carduri, în contextul actual, dominat de digitalizare, să utilizeze acest instrument de plată la un număr mai mare de operatori economici, se propune ca obligația să fie instituită în sarcina operatorilor economici prin raportare la încasările în numerar realizate de aceștia”, se spune în raportul care a însoțit proiectul de lege.

ADVERTISEMENT

Obligație pentru comercianții cu încasări de peste 50.000 de lei

Obligația de a accepta plata cu cardul intervine odată cu trimestrul următor celui în care încasările în numerar din ultimele 12 luni au trecut de pragul de 50.000 de lei.

Prin legea adoptată în noiembrie s-a decis ca forma finală a prevederii legate de plata cu cardul să fie următoarea:

ADVERTISEMENT

Persoanele juridice care desfășoară activități de comerț (…) precum și cele care desfășoară activități de prestări de servicii, care realizează în cursul unui an încasări în numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei, au obligația să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, inclusiv aplicații ce facilitează acceptarea plăților electronice.

De respectarea acestei prevederi se vor ocupa inspectorii ANAF, nu organele de control ale Ministerului de Finanțe, ca până acum.

ADVERTISEMENT