News

Plata cu cardul s-a schimbat de astăzi. Românii trebuie să bată PIN-ul pentru cumpărături sub 100 de lei

14.09.2019 | 15:31
Plata cu cardul sa schimbat de astazi Romanii trebuie sa bata PINul pentru cumparaturi sub 100 de lei

Plata cu cardul s-a schimbat de azi, în urma unei directive europene. PIN-ul cardului va fi cerut din această zi și pentru cumpărăturile sub 100 de lei în toată Europa, iar această măsură a fost introdusă pentru siguranța clienților. Această decizie a fost luată după ce, în Europa, s-au înmulțit furturile de carduri din buzunare.

Plata cu cardul se schimbă de azi

Se schimbă și modul în care se fac de acum cumpărăturile online. Pe lângă datele de pe card, vor fi solicitate și câteva cifre din Codul Numeric Personal sau numărul de buletin. Toate țările membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să respecte această schimbare, în caz contrar vor fi amendate.

Cu alte cuvinte, de acum înainte vom putea face plata cu cardul contactless doar de cinci ori. A șasea oară ni se va solicita PIN-ul. Măsura vine ca prevenție a situației în care cineva găsește un card și îl golește în magazine, de multe ori timpul fiind mult prea scurt pentru ca posesorul să îl declare pierdut la bancă.

plata cu cardul
Ni se va solicita PIN-ul și pentru cumpărături sub 100 de lei. Sursa foto: apertura.com

În viitor, vom face plăți mai simplu, ca în filmele SF

Lucrurile se schimbă și pentru cei care fac internet banking. Cei care vor să își plătească facturile online nu vor mai avea nevoie de parolă pentru plăți de până în 10 lei, iar pentru sumele care vor depăși această cifră se va solicita parola. Pe de altă parte, tehnologia continuă să avanseze astfel că în viitor, plățile se vor face folosind mai puține elemente, dar mult mai sigur.

Sistemul de recunoaștere facială ori autentificarea cu amprentă vor fi folosite în viitorul apropiat, iar tot mai mulți vorbesc și despre implantarea CIP-ului.