News

Plata indemnizației pentru artiști, extinsă de Guvern. Care e valoarea acesteia și cui se acordă

Guvernul Cîțu a extins plata indemnizației pentru artiști.
03.06.2021 | 21:41
Plata indemnizatiei pentru artisti extinsa de Guvern Care e valoarea acesteia si cui se acorda
ADVERTISEMENT

Premierul Florin Cîțu a anunțat, după ședința de Guvern de joi, că a adoptat un proiect de ordonanță de urgență (OUG) pentru a ajuta artiștii care au avut de suferit în urma restricțiilor impuse de pandemie.

Mai exact, Executivul a extins acordarea indemnizației de 41,5% din câştigul salarial mediu brut şi pentru alte categorii de profesionişti – respectiv cei care înainte de instituirea stării de urgență câștigau bani pe contracte de drepturi de autor şi drepturi conexe.

ADVERTISEMENT

Măsura urmează să se extindă până la finalul stării de alertă şi trei luni după aceea, a anunțat premierul Cîțu.

Plata indemnizației pentru artiști, extinsă de Guvern

Proiectul OUG prezentat de premier prevede acordarea unei subvenţii de 41,5% din salariul mediu brut pentru cei aproximativ 5.500 de artiști din ţara noastră.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu a mai subliniat faptul că ajutorul se va acorda numai acelor persoane care au beneficiat pe partea stării de urgență sau alertă de indemnizația pentru întreruperea activității prevăzute de articolul 15 alin.4 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 30 din 2020.

”Un alt lucru bun după ședința de azi: Ordonanța de Urgență de la Ministerul Muncii prin care extindem acordarea indemnizației pentru profesioniști 41,5% din câștigul salarial mediu brut și altor persoane, a celor care au realizat venituri înainte de instituirea stării de urgență în baza unor contracte de drepturi de autor și drepturi conexe.

ADVERTISEMENT

Indemnizația pentru artiști se va acorda numai în cazul reducerii timpului de muncă și a veniturilor potrivit procedurii aprobată prin HG. nr. 719 din 2020. Este o cerință în special din mediul cultural de a extinde această plată a indemnizației și azi am făcut acest lucru.

Pentru toate persoanele care beneficiază de acest drept se reglementează actualizarea nivelului câștigului salariului mediu brut la valoarea prevăzută de Legea 16 din 2021.

ADVERTISEMENT

Indemnizația se va acorda numai acelor persoane care au beneficiat pe partea stării de urgență sau alertă de indemnizația pentru întreruperea activității prevăzute de articolul 15 alin.4 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 30 din 2020”, a spus premierul, joi.

Care este valoarea acestei indemnizații

Întrebat de jurnaliștii prezenți la Palatul Victoria despre valoarea ajutorului pe care îl vor primi artiștii, premierul Cîțu a dat de înțeles că aceasta s-ar ridica la suma de 1.300 de lei net.

Reporter: Până la urmă, cât va primi, net, un beneficiar al acestei indemnizații?

Florin Cîțu: Asta depinde de fiecare…

Jurnalist: Noi am calculat 1.300 de lei net…

Florin Cîțu: Poate este un calcul bun, nu am calculele acestea la mine în acest moment, pentru fiecare în parte. Mai este un lucru care trebuia menționat, toate persoanele care beneficiază de acest drept se reglementează actualizarea nivelului câștigului salariului mediu brut la valoarea prevăzută în legea bugetului asigurărilor sociale pe 2021.

Toate persoanele care îndeplinesc criteriile, se vor califica”.

ADVERTISEMENT