ADVERTISEMENT
News

Plata ratelor bancare se amână cu până la 9 luni. Cine va beneficia de facilitate. Document

Autor: Adrian Baciu | 30.12.2020 | 18:08
Plata ratelor bancare se amână cu până la 9 luni. Cine va beneficia de facilitate. Document
Plata ratelor bancare se poate amâna cu până la 9 luni. Cine va beneficia de facilitate. Document. Sursa foto: hepta.ro

Premierul României, Florin Cîțu, a susținut o declarație de presă în urma ședinței de Guvern de miercuri în care a anunțat că Executivul a adoptat un OUG privind amânarea plății ratelor cu până la 9 luni.

ADVERTISEMENT

Prin aprobarea acestui act normativ se creează posibilitatea de a solicita suspendarea plății ratelor de capital, dobânzilor și comisioanelor pentru o perioadă de maximum 9 luni atât pentru creditele pentru care s-a obținut deja suspendarea obligatiilor de plată, cât și pentru cele pentru care nu s-a aplicat această facilitate.

Cererile pentru suspendarea plății obligațiilor pot fi transmise creditorului până la dată de 15 martie 2021, acesta urmând a efectua analiza și emite decizia până cel târziu la 31 martie 2021.

ADVERTISEMENT

Plata ratelor bancare se amână cu până la 9 luni

Amânarea ratelor la bănci va fi prelungită de la 1 ianuarie 2021 cu până la nouă luni, însă clienții băncilor care doresc să beneficieze de această facilitate trebuie să îndeplinească mai multe condiții.

Anunțul a fost făcut după finalul ședinței de Guvern, de către premierul Florin Cîțu. ”O altă OUG pe care am aprobat-o astăzi şi la care s-a lucrat în timp record, este o OUG pe care o aşteaptă mulţi români.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre modificarea OUG 37, privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate. Vorbim despre prelungirea amânării ratelor la bancă.

”Dacă ai avut 9 luni de zile rata amânată, nu mai poţi să amâni, dar ceilalţi pot să meargă până la 9 luni de zile. Partea bună este că sunt şi persoane care nu au făcut parte până acum şi pot să aplice”, a precizat premierul.

ADVERTISEMENT

Solicitările pot fi transmise până la 15 martie 2021, iar creditorii vor realiza analiza şi apoi vor transmite decizia până la 31 martie.

CLICK AICI PENTRU A CONSULTA DOCUMENTUL OFICIAL

Cine va beneficia de facilitate

Ministerul Finanțelor a publicat miercuri, 30 decembrie, proiectul de ordonanță care prevede posibilitatea suspendării ratelor bancare pentru persoanele care declară, pe propria răspundere, că veniturile le-au scăzut cu minimum 25% în ultimele 3 luni anterioare solicitării, în raport cu perioada similară din anii 2019/2020.

ADVERTISEMENT

Conform OUG aprobată miercuri de Guvern, beneficiază de aceste facilități debitorii care au încheiat un contract pentru obținerea unui credit care nu a ajuns la maturitate şi pentru care creditorul nu a declarat scadența anticipată, la data de 31 decembrie 2020, inclusiv, și care nu înregistrează restante la data solicitării.

Totodată, debitorii trebuie să declare pe propria răspundere scăderea veniturilor/a încasărilor cu minim 25% din ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată prin raportare la perioada similară din anii 2019/2020

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!