ADVERTISEMENT
News

Plata ratelor la bănci ar putea fi amânată pentru unele categorii de români. Cu cât se va prelungi șomajul tehnic

Autor: Adrian Ilie | 28.12.2020 | 19:58
Plata ratelor la bănci ar putea fi amânată pentru unele categorii de români. Cu cât se va prelungi șomajul tehnic
Florin Citu, prim-ministru al României/ Foto: Hepta

Primul-ministru Florin Cîțu a afirmat că Guvernul a găsit o soluție pentru ca românii afectați de consecințele economice ale epidemiei să beneficieze de o nouă amânare la plată a ratelor bancare, urmând ca detaliile să fie anunțate în curând.

ADVERTISEMENT

Totodată, șeful Guvernului a anunțat că acordarea șomajului tehnic va fi prelungită până la jumătatea anului  viitor, la care se adaugă o schemă de ajutor de stat pentru operatorii economici din sectorul HoReCa, informează Agerpres.

Aceste măsuri vor fi puse în puse în dezbatere publică luni seara, iar miercuri vor fi aprobate în ședința de Guvern prin ordonanță de urgență.

ADVERTISEMENT

Amânarea ratelor dincolo de limita de 9 luni

Florin Cîțu a spus că amânarea ratelor ar putea fi prelungită pentru unele categorii, chiar dacă Autoritatea Bancară Europeană a limitat această facilitate la numai 9 luni.

Ştiţi foarte bine că există o decizie a EBA, Autoritatea Bancară Europeană, care spune că se pot amâna aceste rate până la 9 luni, dar, în acest moment, am găsit o soluţie, zic eu, pe care o vom prezenta, prin care vom putea să prelungim pentru anumite categorii această facilitate. Sper ca în zilele următoare să avem detaliile. O să venim şi cu această ordonanţă public, dar vreau să îi asigur pe români că am lucrat în această perioadă şi ne apropiem de o soluţie care să permită celor care au fost şi sunt încă afectaţi de această perioadă de criză să poată să beneficieze în continuare, sau alţii care au fost afectaţi mai târziu să beneficieze de această facilitate”, a declarat Cîţu adăugând că mecanismul va respecta totuși decizia EBA.

ADVERTISEMENT

Amânarea plății ratelor la bancă a fost aplicată din aprilie  pentru a susține persoanele fizice și companiile afectate de pandemie. Băncile au primit 150.000 de cereri de amânare la plată, amânare care expiră la începutul anului viitor.

Ajutor pentru HoReCa

În plus, statul român va suporta în continuare o parte din salariile angajaților din sectorul privat sub forma șomajului tehnic, alături de alte forme menite să susțină atât angajații, cât și companiile.

ADVERTISEMENT

Se prelungesc măsurile active până la 30 iunie 2021: indemnizaţia acordată pe perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, acordarea ajutorului pentru decontarea unei părţi a salariului brut al angajaţilor menţinuţi în muncă (…). Munca flexibilă este o măsură care cred că se va permanentiza în România. În continuare sunt acele măsuri de ajutor de stat prin intermediul IMM Invest, noutatea că Agro IMM Invest o să fie aprobat în şedinţa următoare de Guvern, sper să fie gata cu toate avizele. Este o măsură pe care o aşteaptă cei din sectorul agricol, cu garanţii de până la 1 miliard de lei”, a anunțat Florin Cîţu, la Palatul Victoria.

În plus, va fi promovată schema de ajutor de stat pentru acordarea de sprijin financiar pentru HoReCa, cu un buget de 500 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Continuă şi în 2021 voucherele de vacanţă în valoare de 1.450 de lei pentru stimularea turismului românesc. Pentru HoReCa, pe de o parte avem acest sistem de ajutoare de stat, continuă sistemul de vouchere şi vă pot spune că până în martie cei din acest sector vor fi scutiţi de la plata impozitului specific”, a mai spus premierul.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!