News

Plata salariilor în numerar ar putea fi interzisă. Comercianții, obligați să accepte plățile cu cardul

Conform unui proiect de lege ajuns la Senat, plata salariilor în numerar ar putea fi interzisă, iar comercianții ar putea fi obligați să accepte plățile cu cardul.
02.11.2022 | 10:01
Plata salariilor in numerar ar putea fi interzisa Comerciantii obligati sa accepte platile cu cardul
Proiect depus în Parlament. Toți comercianții să accepte plățile cu cardul și plata salariilor în numerar, interzisă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Dacă în majoritatea țărilor din UE, plata pe cale digitală este extrem de răspândită, în România numerarul predomină. Un studiu din 2021 arăta că în țara noastră peste jumătate din tranzacții se fac încă în numerar.

Proiect depus în Parlament. Toți comercianții să accepte plățile cu cardul și plata salariilor în numerar, interzisă

În viitorul apropiat, aceste modalități de plată s-ar putea schimba radical. Mai mulți parlamentari au depus un proiect de lege în acest sens. Actul a ajuns recent la Senat pentru dezbatere și adoptare.

ADVERTISEMENT

Conform acestuia, companiile din România ar putea fi obligate să-și reducă semnificativ operațiunile cu numerar.

De asemenea, proiectul de lege mai prevede interzicerea plății salariilor în numerar și obligația comercianților de a accepta cel puțin o modalitate de plată fără numerar.

ADVERTISEMENT

”Plățile de natură salarială plătite de angajator, pensiile, indemnizațiile și alocațiile de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”, prevede documentul prezentat de Avocat.net.

Proiectul are și o serie de excepții. Astfel, de la interdicția plății drepturilor în ”cash” vor fi scutiți consumatorii vulnerabili din punct de vedere financiar (cei care au un venit lunar de maximum 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie). De notat că aceasta se va aplica numai la cerere.

ADVERTISEMENT

La ora actuală, în România angajatorii pot plăti salariile fie prin virament în conturile bancare ale salariaților, fie prin numerar.

Aproape 80% dintre români preferau plățile cash în 2021

Un studiu al Merchant Machine din 2021, citat de Romania Journal, arăta că țara noastră se află în fruntea unei liste cu zece țări de pe glob, considerate ca fiind dependente de numerar.

ADVERTISEMENT

Organizația britanică a examinat metodele de plată din fiecare țară începând din anul 2019 și până la începutul anului 2020, urmărind plata în numerar și răspândirea bancomatelor.

S-a constatat că, în România, încă 78% din tranzacții se fac în numerar. Studiul mai arăta că România este o țară în care 42% din cetățeni nu sunt înscriși la vreo bancă.

ADVERTISEMENT