News

Platforma de vaccinare pentru populația generală deschisă timp de oră, cu o zi înainte de data anunțată

14.03.2021 | 20:47
Platforma de vaccinare pentru populatia generala deschisa timp de ora cu o zi inainte de data anuntata
ADVERTISEMENT

Platforma de vaccinare la care va avea acces, începând de mâine, populația generală a funcționat încă de duminică seara. După o oră de funcționare, platforma a fost oprită, informează biziday.ro.

Inițial, autoritățile anunțaseră că programările la vaccinare de către populația generală se vor putea face de luni, 15 martie.

ADVERTISEMENT

Însă platforma a fost activată duminică, în jurul orei 18.30 și a funcționat timp de o oră.

Update-ul la platformă ar putea provoca întârzieri

Ulterior, Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare (CNCAV) a precizat că se lucrează la un update al platformei, procedura putând să ducă la unele întârzieri în funcționarea aplicației.

În acest moment se realizează un update important al aplicației de programare la vaccinare pentru implementarea listelor de așteptare, în conformitate cu cerințele CNCAV. Este posibil să apară întârzieri în funcționarea aplicației. Vă mulțumim pentru înțelegere!”, a transmis CNCAV.

ADVERTISEMENT

La solicitarea Biziday, CNCAV a făcut o serie de precizări privind modul de funcționare a listelor de așteptare pentru vaccinarea populației generală.

Astfel, fiecare persoană se va putea înscrie pe o singură listă de la un singur centru de vaccinare, în județul în care își declară rezidența. Eventuala schimbare a rezidenței va putea fi consemnată în platformă.

ADVERTISEMENT

În continuare, persoanele care erau eligibile pentru vaccinare vor avea prioritate la înscriere. Astfel, listele de așteptare de la un centru vor aloca zilnic 75% din locuri persoanelor de peste 65 de ani și celor cu boli cronice, dacă există în așteptare, doar 25% din locurile zilnice fiind alocate persoanelor din Categoria III B (sub 65 de ani, fără afecțiuni). Persoanele din această categorie vor fi vaccinate în ordinea în care s-au înscris.

În privința notificării de programare, dacă o persoană găsește loc liber în județul de rezidență, platforma va face programarea la fel ca până acum. Dacă nu sunt locuri libere, se pot face înscrieri pe listele de așteptare, notificarea cu data și ora programării va fi trimisă în momentul în care locul se eliberează. Notificarea se va face telefonic, dar nu se precizează cu câtă vreme înainte se face notificarea.

ADVERTISEMENT

Ca și până acum, o persoană nu poate opta pentru un anumit tip de vaccin. Vaccinul care va fi folosit poate fi dedus din data rapelului care este comunicată odată cu programare. Dacă rapelul este la 21 de zile, vaccinul folosit este Pfizer, dacă este la un interval de 28-35 de zile este Moderna, iar dacă este la o distanță de opt săptămâni este AstraZeneca.

ADVERTISEMENT