Fotbal intern

SPECIAL FANATIK. Play… ON! 6 echipe într-o “CUŞCĂ” de 5 puncte

Sezonul regulat s-a încheiat săptămâna trecută, punctele au fost înjumătăţite, iar acum urmează o cu totul altă competiţie, una care se anunţă extrem de strânsă, mai ales că Viitorul...
11.03.2017 | 12:20
SPECIAL FANATIK Play ON 6 echipe intro CUSCA de 5 puncte
ADVERTISEMENT

Sezonul regulat s-a încheiat săptămâna trecută, punctele au fost înjumătăţite, iar acum urmează o cu totul altă competiţie, una care se anunţă extrem de strânsă, mai ales că Viitorul (26 de puncte), Steaua (24), Astra (22), CFR Cluj (22), CS U Craiova (22) şi Dinamo (21) sunt despărţite, după cum vedeţi, de numai 5 „lungimi”.

Play-off-ul durează 10 etape. Cele 6 echipe vor juca între ele, în format tur-retur. Conform caselor de pariuri, echipa antrenată de Laurenţiu Reghecampf este favorită să câştige titlul. Steaua are cotă 1,75 să ia trofeul. Următoarea echipă, Viitorul dispune de un multiplicator de 3,50. Dinamo şi CS U Craiova au cele mai mici şanse în opinia bookmakerilor, ambele având o cotă de 12,00.

ADVERTISEMENT

FANATIK vă prezintă cele 6 aspirante la titlu şi, poate mai important pentru ele, Liga Campionilor, cu atuurile şi cu problemele fiecăreia. Astra – Craiova, Steaua – CFR Cluj, Viitorul – Dinamo. Programul primei etape. Sâmbătă, duminică, luni!

Viitorul

Amintirile îi chinuiesc…

Atuuri
* Cuplul Aurelian Chiţu-Florinel Coman. Au împreună 43 de ani, dar şi 14 goluri marcate. Au fost singurii fotbalişti care au reuşit evoluţii bune în ultima perioadă, când Viitorul a cam „scârţâit”.
* Lotul. Gică Hagi a implementat un sistem de rotaţie, astfel încât să le permită tuturor fotbaliştior să prindă minute. Aşa că, în caz că apar accidentările, intervin jucătorii sănătoşi şi cu minute bune de joc „în picioare”.
Probleme
* Are prostul obicei să se stingă pe finalurile de sezon. În play-off-ul anului trecut a intrat cu 23 de puncte. A mai strâns doar 6 în cele 10 meciuri, terminând pe penultimul loc al play-off-ului!
* Meciurile împotriva Stelei. Trebuie să joace două meciuri foarte importante în compania echipei în faţa căreia are o serie de 6 înfrângeri consecutive! Şi care acum este cea mai apropiată, pe locul 2…

ADVERTISEMENT

Steaua

Totul pe Alibec

Atuuri
* Alibec. Atacantul adus în iarna trecută de la Astra a devenit liderul echipei, marcând 3 goluri. Evoluţia sa din teren e limpede, însă n-a apucat să-şi cunoască încă toţi colegii. În play-off ar putea „exploda”.
* Banii. Gigi Becali este dispus să le ofere fotbaliştilor şi staff-ului tehnic prime record, dacă se ajunge la meciuri decisive.
Probleme
* Meciurile cu Dinamo. Steaua şi-a întâlnit rivalii în 8 rânduri de-a lungul ultimului an. N-a reuşit să câştige niciodată. În tot acest timp, Dinamo s-a impus de 3 ori. De fiecare dată în acest sezon!
* Instabilitatea relaţiei Meme-Reghe-Gigi. Relaţia pe care patronul o are cu Marius Şumudică l-a deranjat pe Laurenţiu Reghecampf, dar şi pe MM Stoica. Dacă nu reuşesc să se împace, lucrurile ar putea degenera în caz că echipa continuă evoluţiile modeste din ultima perioadă.
* Suporterii. Nici măcar meciurile cu Dinamo, de pe teren propriu, nu mai atrag fanii stelişti la stadion. La meciul cu ASA Târgu Mureş, ultimul din sezonul regulat, steliştii avut avut 3.000 de spectatori, 5% din capacitatea „Arenei Naţionale”…

Astra Giurgiu

Şumi, singur împotriva tuturor

Atuuri
* Forma. E cea mai în formă echipă din campionat. Astra Giurgiu a ajuns la 8 victorii la rând în campionat, ceea ce este o performanţă remarcabilă. Dintr-o echipă de play-out, echipa lui Şumudică s-a transformat într-o echipă de podium, urcând pînă pe locul 3.
* Marius Şumudică. Un antrenor foarte bun, care a ştiut mereu să îşi capaciteze jucătorii, chiar şi cînd condiţiile financiare de la club au fost vitrege. Astra joacă fotbal şi are şanse la al doilea titlu la rând.
* Experienţă. Anul trecut, Astra era văzută ca victimă în play-off, însă a rezistat presiunii şi a câştigat campionatul după o victorie cu 2-0 împotriva Stelei într-un meci decisiv pentru titlu.
* Fără presiune. Astra e campioana en-titre. Jucătorii nu au nicio presiune pentru a câştiga un nou titlu, mai ales după forma extraordinară din ultimul timp, care a propulsat echipa în play-off.
Probleme
* Relaţia încă tensionată dintre Marius Şumudică şi conducerea clubului, chiar dacă patronul Ioan Niculae pare să fi revenit la sentimente mai bune faţă de tehnician.

ADVERTISEMENT

CFR Cluj

Ca pasărea Phoenix…

Atuuri
* Climat. CFR Cluj se transformă încet-încet în echipa care domina fotbalul românesc în anii 2008, 2010 sau 2012. La club e linişte şi echipa poate să spere din nou la titlu. Problemele financiare s-au rezolvat şi asta e cel mai important.
* Bani. În iarnă, a fost o infuzie masivă de capital în echipă, care şi-a plătit datoriile şi îşi pregăteşte ieşirea din insolvenţă. Dacă oficialii se mişcă repede, CFR poate avea chiar şi drept de participare în cupele europene.
* Jucători cu experienţă. CFR Cluj are jucători de calitate care pot oricând să facă diferenţa. În buna tradiţie a transferurilor reuşite, străinii care joacă pentru CFR Cluj aduc un mare plus echipei, mulţi dintre ei fiind acomodaţi complet cu fotbalul românesc.
* Clasament. CFR a pornit cu -6 puncte în campionat. Cu toate acestea, echipa lui Miriuţă s-a calificat între primele 6 echipe ale campionatului. Iar dacă am calcula punctele obţinute cu adversarele din play-off în sezonul regulat, CFR Cluj ar fi prima, cu 18 puncte!
Probleme
* Dacă n-ar reuşi să iasă din insolvenţă şi ar rata Europa, poate că prestaţia din iarbă ar avea de suferit.

CS U Craiova

Muică, pot fi iar de „piatră”!

Atuuri
* Suporterii. Oltenii au uitat repede că oraşul Craiova a avut două echipe la un moment dat, iar în ultima perioadă şi cei mai înfocaţi fani ai „Ştiinţei” au ajuns să meargă la meciurile „clonei” CS U. Aşa că, meciurile de pe teren propriu le va juca pe un stadion plin în spate! 10.000 de oameni au fost prezenţi la ultimul meci, cel cu Gaz Metan.
Probleme
* Banii. Echipa a crescut foarte mult în ultimul an, însă banii n-au fost pompaţi corespunzător, proporţional cu această creştere, în conturile clubului.
* Antrenorul. S-a vorbit la un moment dat despre demiterea lui Gheorghe Mulţescu. Însă echipa a ajuns în play-off şi totul a fost şters cu buretele. O serie de meciuri slabe în următoarele săptămâni ar putea readuce tensiunea dintre staff şi şefii echipei.

ADVERTISEMENT

Dinamo

„Guriţă” mare de oxigen

Atuuri
* Forma. Venirea lui Contra a revitalizat echipa. Dinamo a câştigat ultimele 4 meciuri, reuşind să spulbere din nou Steaua în Cupa Ligii cu 3-1.
* Cosmin Contra. Tânărul antrenor a adus un suflu nou la echipă şi, dacă în urmă cu două săptămâni, Dinamo era ca şi out din play-off, acum are şanse chiar la titlu!
* Suporteri. „Câinii” au de partea lor cea mai devotată şi adevărată galerie din ţară în această luptă din play-off. În derby-ul cu Steaua din Cupa Ligii, peste 8.000 de fani au dat foc, şi la propriu, şi la figurat, peluzei Sud de la „Arena Naţională”. Fanii s-ar putea să joace un rol foarte important în această luptă.
* Linişte. Odată cu venirea lui Contra, au dispărut războaiele interne. Rezultatele susţin această linişte şi Dinamo arată foarte bine înainte de cele 10 „finale” pentru titlu.
Probleme
* Subţirimea lotului. Orice accidentare sau suspendare dă dureri de cap antrenorului pentru că „banca” nu este la nivelul primilor „11”.
* Valoarea jucătorilor. Chiar dacă sunt acum „pe val”, comparativ cu celelalte competitoare, „câinii” sunt sub acestea ca potenţial individual al fiecăruia dintre ei, post cu post.

Bani

3,3 milioane pentru campioană

Banii din drepturile tv nu sînt deloc de neglijat. Mai ales pe acest „praf” din sportul românesc. Milioanele venite din partea televiziunilor care transmit live Liga 1 sunt principala sursă de venit a cluburilor şi există diferenţe semnificative în funcţie de locul ocupat în clasament.

Grila de premiere:
Locul 1: 3.323.000 de euro
Locul 2: 3.160.000 de euro
Locul 3: 3.000.000 de euro
Locul 4: 2.838.000 de euro
Locul 5: 2.677.000 de euro
Locul 6: 2.515.000 de euro

Remember

Cum a fost anul trecut?

În stagiunea trecută, în Liga 1 a fost utilizat pentru prima dată sistemul play-off / play-out. Astra Giurgiu a încheiat prima în sezonul regulat, iar în play-off echipa lui Şumudică a rezistat presiunii şi a câştigat campionatul, reuşind 7 victorii, un egal şi suferind două înfrângeri. Dezastruoasă în play-off a fost Viitorul. Echipa lui Hagi a obţinut o singură victorie în 10 meciuri, a terminat 3 meciuri la egalitate şi a pierdut 6 jocuri. Viitorul a încheiat acum sezonul regulat pe primul loc, însă Hagi trebuie să rezolve problemele, în primul rând de mentalitate, cu care s-a confruntat echipa anul trecut în play-off. Steaua a avut un parcurs bun în play-off-ul precedent, cu 6 victorii, 3 egaluri şi o singură înfrângere, 0-2 în meciul decisiv pentru titlu cu Astra.

Cotele la titlu

Steaua      1,75
Viitorul       3,50
Astra 10,00
CFR Cluj    10,00
Dinamo     12,00
CS U Craiova      12,00

„Propun să începem de la zero play-off-ul, am muncit de pomană. Regula cu înjumătăţirea punctelor nu e bună, play-off-ul e bun, dar regula cu luatul punctelor, nu” (Gheorghe Hagi)

5 puncte este diferenţa dintre prima clasată (Viitorul, 26 de puncte) şi ultima echipă din play-off (Dinamo, 21 de puncte)

2 este locul pe care s-ar fi aflat CFR Cluj fără penalizarea de 6 puncte dictată de FRF, la un singur punct de liderul Viitorul

ADVERTISEMENT