News

Plenul Senatului a respins impozitarea pensiilor speciale cu 90%

10.06.2020 | 20:31
Plenul Senatului a respins impozitarea pensiilor speciale cu 90
ADVERTISEMENT

Senatorii au respins proiectul de lege inițiat de USR care prevedea supraimpozitarea pensiilor speciale cu 90%. Proiectul va merge la Camera Deputaților care este for decizional, informează Agerpres.

USR acuză PSD pentru respingerea impozitării pensiilor speciale

Proiectul a venit cu raport de respingere de la comisiile de specialitate ale Senatului.

PSD intenţionează să respingă acest proiect, aşa cum a făcut-o şi în comisiile Senatului (…), pentru că la PSD politica înseamnă să câştigi voturi cu favoruri făcute unor categorii socio-profesionale”, a declarat senatorul USR Florina Presadă în cadrul dezbaterilor din plen.

ADVERTISEMENT

Ea a afirmat că întregul sistem al pensiilor speciale reprezintă o nedreptate căreia trebuie să i se pună capăt.

Cât să mai îndure românii această nedreptate numită pensii speciale? Cum le explicaţi românilor diferenţa dintre pensia minimă de 704 lei şi cea mai mare pensie specială de 70.000 de lei? De ce nu vreţi să aducem la buget miliarde de lei, care să intre în investiţii în sănătate mai ales în această perioadă de criză? Să ştiţi că cetăţenii români nu pot fi prostiţi, vor afla cine votează împotriva intereselor lor”, a mai spus Presadă.

ADVERTISEMENT

În expunerea de motive a legii, se argumentează că sistemul de pensii publice nu este unitar, ala cum se clamează deoarece există categoria celor care beneficiază de pensii speciale.

”Această categorie de pensii nu este definită juridic, dar include toate pensiile ne-contributive acordate prin legi speciale şi, cel mai important element, plătite din bugetul de stat, adică din banii contribuabililor”, se arată în expunerea de motive.

ADVERTISEMENT

Eliminarea completă, respinsă de CCR

Curtea Constituțională a respins, pe 6 mai, și ultima tentativă de eliminare a pensiilor speciale ale magistraților. În mod repetat, judecătorii de contencios constituțional au decis că pensia specială reprezintă o compensație pentru restricțiile pe care magistrații trebuie să le respecte în activitatea lor, deși această compensație este deja inclusă în cuantumul salariilor primite de la intrarea în magistratură.

Curtea a statuat că independența justiției depinde inclusiv de securitatea financiară a magistraților, însă a făcut abstracție de faptul că securitatea financiară depinde în primul rând de salarii care, pe baza contribuției la fondul de pensii, asigură și un cuantum rezonabil al pensiei.

ADVERTISEMENT