News

Plicul important pe care-l vor primi toți pensionarii din România. Ce trebuie să facă dacă nu sunt acasă când vine poștașul

Recalcularea pensiilor în 2024 este ca și finalizată, astfel că 5 milioane de pensionari așteaptă cu nerăbdare să primească această decizie cu ajutorul Poștei Române.
20.06.2024 | 07:17
Plicul important pe carel vor primi toti pensionarii din Romania Ce trebuie sa faca daca nu sunt acasa cand vine postasul
Plicul important pe care-l vor primi toți pensionarii din România. Ce trebuie să facă dacă nu sunt acasă când vine poștașul. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Așa cum a explicat președintele Casei Naționale de Pensii (CNPP), Daniel Baciu, fiecare pensionar va primi decizia de recalculare a pensiei într-un plic, cu ajutorul poștașului, la domiciliu. De asemenea, Baciu a explicat ce trebuie să facă pensionarii care nu sunt acasă atunci când le bate la ușă reprezentantul Poștei.

Plicul important pe care-l vor primi toți pensionarii din România

În direct la Digi24, președintele CNPP a oferit ai multe detalii. ”Decizia de recalculare a pensiei va fi trimisă în plic, prin Poșta Română, fiecărui pensionar, pentru ca procesul de recalculare să se poată finaliza până în luna septembrie. Mai avem un pas până la trimiterea deciziilor”, a explicat Daniel Baciu.

ADVERTISEMENT

Noile taloane sunt importante pentru pensionari pentru că vor completa dosarele cu adeverințele de vechime lipsă, astfel că majoritatea pensionarilor vor primi aceste taloane până în 1 septembrie 2024. ”90% dintre ei trebuie să le primească înainte de 1 septembrie, suntem în grafic”, a completat Baciu.

După ce Guvernul emite actul normativ, următorul pas va fi trimiterea plicurilor prin Poșta Română, cu confirmare de primire. Fiind vorba despre aproximativ 5 milioane de plicuri procesul este unul complex, astfel că pensionarii ar face bine să fie acasă atunci când vine poștașul, pentru a nu complica situația.

ADVERTISEMENT

Totuși, așa cum arată Baciu, dacă nu vor fi acasă în această perioadă, decizia de recalculare va rămâne câteva zile la oficiul poștal, astfel că pensionarul poate merge personal să ridice plicul. Ulterior, dacă nu este ridicat, procesul verbal ajunge la sediul casei județene de pensii. Aproximativ 70% dintre pensionari vor primi mai mulți bani începând cu septembrie.

Pensiile vor fi majorate pentru 70% dintre români potrivit experților

Cel mai important, pensionarii nu trebuie să-și facă griji că recalcularea pensiilor nu se va face la timp. ”Este vorba despre această formă; așa vrem să trimitem deciziile către pensionari. Trebuie să adoptăm un act normativ. Se lucrează la Casa de Pensii pentru ca aceste decizii să ajungă în timp util, astfel încât, cu prima zi lucrătoare din septembrie, oamenii să își primească drepturile de pensie.

ADVERTISEMENT

Noi trebuie să ne încadrăm în acest timp pentru ca oamenii să primească până în septembrie, astfel încât să știe care sunt drepturile ce li se cuvin prin noua lege a pensiilor. Nu suntem în întârziere, suntem în grafic, astfel încât oamenii să își primească drepturile care li se cuvin”, a completat șeful Casei de Pensii.

Pensiile în România au fost deja majorate la 1 ianuarie, fiind vorba de fapt de o banală indexare cu inflația de 13%, însă pe 1 septembrie, la recalculare, pensiile a 70% dintre pensionari vor fi mai mari, deși nimeni nu știe cu cât. Cel mai mult ar avea de câștigat pensionarii care au venituri foarte mici.

ADVERTISEMENT

”Anul acesta avem două majorări ale pensiilor. Una la 1 ianuarie, când s-a majorat cu 13%, și mai avem ce-a de-a doua în septembrie, când vorbim de recalcularea celor 5000 de dosare.

În jur de 70% din pensionari vor avea majorări ale pensiilor.În momentul de față, avem o prevedere clasă, un act normativ pentru cumpărarea retroactivă. Această posibilitate era valabilă și în noua lege a pensiilor și a fost un real succes. Cine are această posibilitate, să o facă”, a concluzionat Daniel Baciu.

ADVERTISEMENT
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să...
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să nu ne păcălim încă o dată
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Vremea 15 iulie - 12 august 2024. Urmează cel mai lung val de...
Vremea 15 iulie - 12 august 2024. Urmează cel mai lung val de căldură din istorie. Vom resimți temperaturi de peste 45 de grade
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în...
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în România a fost umilit doar pentru că este român
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
GEST ȘOCANT făcut de BIDEN la SUMMITUL NATO!
GEST ȘOCANT făcut de BIDEN la SUMMITUL NATO!
De ce s-au despărțit Jador și Oana Ciocan. Tânăra a rupt tăcerea
De ce s-au despărțit Jador și Oana Ciocan. Tânăra a rupt tăcerea
Un elvețian ar putea primi 5 milioane de euro după ce a alunecat...
Un elvețian ar putea primi 5 milioane de euro după ce a alunecat într-o baltă de lichior în aeroportul Heathrow
După Ileana Stana Ionescu, acum vine o altă veste tristă din lumea filmului....
După Ileana Stana Ionescu, acum vine o altă veste tristă din lumea filmului. Un actor iubit de o țară întreagă s-a stins la doar 46 de ani!
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a...
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a încercat să îi înlocuiască. Surprinzător ce a urmat
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e...
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e un colț de Rai, iar prețurile sunt mici